Împreună, aceste țări reprezintă mai mult de jumătate din produsul intern brut mondial, a precizat agenția.
AIE a calculat că implementarea integrală a unui set de măsuri care fac parte dintr-o nouă alianță globală de decarbonizare ar reduce doar cu aproximativ o treime, până în 2030, decalajul de emisii legate de energie dintre traiectoria actuală și un scenariu de 1,5°C.
"Este bine, dar nu este suficient de bine", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, pentru Financial Times.
Birol a declarat că este "imperativ" ca țările să convină asupra unui "declin ordonat și corect al combustibililor fosili, în conformitate cu obiectivele noastre internaționale în materie de climă" la COP28, care urmează să se încheie peste trei zile.
Aproape 130 de țări, inclusiv SUA, UE și Canada, au convenit săptămâna trecută să tripleze capacitatea de energie regenerabilă și să își dubleze eficiența energetică, în timp ce 50 de companii petroliere și de gaze au semnat un angajament de reducere a metanului, ca parte a Cartei globale de decarbonizare a președintelui COP28, Sultan al-Jaber.
Semnatarii cartei au convenit să tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă până la cel puțin 11 000 de gigawați până în 2030 și să dubleze rata medie anuală de îmbunătățire a eficienței energetice la 4% până în 2030.
În același timp, cele 50 de companii producătoare de combustibili fosili - care reprezintă aproximativ o treime din producția mondială de petrol și gaze - s-au angajat să oprească arderea de rutină a excesului de gaze și să elimine aproape toate scurgerile de metan, un puternic gaz cu efect de seră, până în 2030.
Printre aceste companii se numără Saudi Aramco, TotalEnergies, BP, Shell și ExxonMobil. Directorul executiv al ExxonMobil, Darren Woods, a participat pentru prima dată la COP28 pentru a marca implicarea grupului în discuțiile de la ONU.
Birol, care s-a aflat în Dubai pentru summitul privind clima, a declarat că societățile de petrol și gaze trebuie să își sporească cheltuielile pentru surse regenerabile și tehnologii energetice curate.
Există un "decalaj major" între proporția de investiții în tehnologii curate și "cât de mult vorbesc despre schimbările climatice în discursurile lor", a spus el.
Evaluarea critică a AIE vine după ce secretarul general al ONU, António Guterres, a criticat acordul negociat săptămâna trecută de Jaber, care este și directorul general al Companiei Naționale de Petrol din Abu Dhabi. Guterres a declarat că planurile "sunt în mod clar insuficiente față de ceea ce este necesar".
Anul acesta, AIE a declarat că cererea de combustibili fosili trebuie să scadă cu un sfert până la sfârșitul acestui deceniu pentru ca lumea să reușească să limiteze cu succes încălzirea globală la 1,5°C, obiectivul ideal al Acordului de la Paris din 2015. Creșterea temperaturii globale este deja de cel puțin 1,1°C.
AIE a uimit industria petrolului și a gazelor naturale în 2021, când a declarat că nu mai există loc pentru noi proiecte de explorare dacă se dorește atingerea pragurilor de încălzire globală. De asemenea, a prognozat că cererea de petrol, gaze naturale și cărbune va atinge un nivel maxim înainte de 2030.
În ultimul an, organizația s-a aflat, de asemenea, sub un atac susținut din partea cartelului producătorilor de petrol și gaze Opec, dominat de principalul producător, Arabia Saudită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...