Coreea de Nord poate deţine peste 240 de arme nucleare până în anul 2027
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Kim Jong-un s-a SĂTURAT! Vrea un partener de guvernare
Kim Jong-un s-a SĂTURAT! Vrea un partener de guvernare
Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat marţi de Institutul Asan şi Rand Corporation, care fac o recomandare controversată şi anume ca armele atomice să fie desfăşurate din nou în Coreea de Sud, transmite EFE.

''Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit'', se menţionează în studiu, publicat în comun de Institutul Asan şi de Rand Corporation, două centre de reflecţie create de mari grupuri de afaceri.

Pornind de la aceste cifre, ''se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 şi 242'', la care se adaugă ''zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)'', potrivit textului.

În această situaţie, în studiu se menţionează că Phenianul va acţiona tot mai ameninţător la adresa Coreei de Sud şi că, ''pentru a evita un război nuclear'', alianţa dintre Seul şi Washington trebuie ''să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică'', aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit autorilor studiului.

Analiza consideră că SUA şi Coreea de Sud ar trebui să trimită un mesaj regimului nord-coreean în care să spună clar că folosirea armelor nucleare va presupune ''un contraatac nuclear imediat'' din partea Washingtonului şi ''va conduce fără putinţă de tăgadă la dispariţia'' acestuia.

Din acest motiv - menţionează studiul - ''trebuie să se ia serios în considerare'' opţiuni precum desfăşurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în Coreea de Sud şi rachete balistice cu rază intermediară de acţiune.

SUA afirmă că şi-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 - pe când Coreea de Nord încă nu deţinea arme nucleare - pentru a evita o creştere şi mai mare a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfăşura reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărţite.

În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancţiunilor şi reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel