"Această aplicaţie este utilizată de acele persoane care îşi dau acordul şi nu culege informaţii private. Sperăm să frâneze contagierile, cu condiţia să crească numărul celor care o utilizează", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul nipon al Sănătăţii, Katsunobu Kato.
Premierul japonez, Shinzo Abe, a estimat la 60 % procentul persoanelor din populaţia niponă care trebuie să descarce aplicaţia pentru a evita o nouă perioadă de izolare, deşi în alte zeci de ţări care au lansat aplicaţii similare rata de descărcare nu a atins acest prag.
MISTER. Noul virus apărut la Beijing. A același, dar e altfel
Apple şi Google dezvoltă tehnologia centrală pe care se bazează COCOA şi au impus o serie de condiţii pentru utilizarea sa, precum condiţia ca doar instituţiile de sănătate publică să poată crea aplicaţii de acest fel.
Ministerul japonez al Sănătăţii s-a ocupat de acest proiect şi a desemnat o echipă de programatori Microsoft pentru această sarcină.
Rezultatul final este aplicaţia COCOA, al cărui nume un acronim pentru "COVID-19 Contact Confirmation Application". Noua aplicaţie este deja disponibilă de vineri pentru descărcare gratuită în Japonia.
"Dacă vei intra în contact cu cineva care a avut virusul, vei afla de pe mobil. Acest lucru nu înseamnă că va fi dezvăluită o informaţie personală, sper ca multă lume să descarce aplicaţia şi să o folosească", a precizat joi premierul Shinzo Abe.
COCOA avertizează persoanele care s-au aflat la mai puţin de un metru distanţă de un purtător al virusului SARS-CoV-2 timp de peste 15 minute în ultimele 14 zile, pentru a le permite astfel să se plaseze voluntar în izolare sau să ceară asistenţă medicală.
Sistemul depinde însă de aportul voluntar al celor infectaţi, care trebuie să raporteze aplicaţiei date despre starea lor medicală, pentru ca aceasta să comunice informaţiile persoanelor cu care au intrat în contact, potrivit televiziunii publice NHK.
Pentru a respecta dreptul la viaţa privată, informaţia este criptată, nu este gestionată direct de Guvern şi este eliminată după 14 zile de la înmagazinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...