Corupție la Vatican. Sfântul Scaun a publicat bilanțul financiar

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sfântul Scaun a dat joi publicităţii un bilanţ financiar detaliat pentru anul 2019, în dorinţa de a da dovadă de transparenţă după recentele scandaluri de corupţie, transmite AFP.

Conform acestui bilanţ, primul de după 2016, Vaticanul a încheiat anul 2019 cu un deficit de 11 milioane de euro, în scădere faţă de un deficit de 75 milioane de euro în 2018, în pofida diminuării donaţiilor din partea diocezelor şi a persoanelor fizice.

De asemenea, conform acestui bilanţ financiar care se întinde pe 12 pagini, cheltuielile Vaticanului pentru anul 2019 s-au cifrat la 318 milioane de euro, inclusiv 46 milioane de euro pentru media şi comunicaţii şi 43 milioane de euro pentru reţeaua diplomatică a Vaticanului. În schimb, veniturile s-au ridicat la 307 milioane de euro incluzând 99 milioane de euro din proprietăţile imobiliare, 65 milioane de euro de pe urma investiţiilor financiare, 56 milioane de euro din donaţii şi 43 milioane de euro venind de la alte instituţii ale Vaticanului.

Audit financiar la Vatican. Europenii iau la puricat banii Sfântului Scaun

Într-un interviu separat pentru media din Vatican, părintele Juan Antonio Guerrero Alves, care începând din luna ianuarie conduce Secretariatul pentru Economie al Sfântului Scaun, a dezvăluit că în 2019 activele nete ale Vaticanului se ridicau la aproximativ patru miliarde de euro, fiind prima dată când o astfel de cifră a fost anunţată. Cele patru miliarde de euro cuprind resursele Curiei romane (-Guvernul central al Sfântului Scaun-nr.), ale Statului Vatican, care conduce în special faimoasele muzee, ale Băncii Vaticanului, ale fondurilor de pensii şi fundaţiilor.

"Sfântul Scaun trebuie să fie o casă de sticlă, credincioşii au dreptul să cunoască cum folosim resursele", a spus Juan Antonio Guerrero Alves.

Vaticanul a fost implicat recent într-un scandal care vizează achiziţionarea de către Secretariatul de Stat a unei clădiri din Londra prin intermediul unui circuit opac de intermediari. Una dintre principalele figuri implicate în afacerea de la Londra este cardinalul italian Angelo Becciu, care a fost concediat săptămâna trecută de Papa Francisc din cauza suspiciunilor privind deturnare de fonduri în favoarea fraţilor săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel