Cosmin Marinescu: Invitaţia adresată României de a se alătura OCDE atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cosmin Marinescu
Cosmin Marinescu
Invitaţia adresată României de a se alătura Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre, a declarat, miercuri, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Invitaţia adresată României de a se alătura Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre, a declarat, miercuri, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Acesta a menţionat că ultimele rapoarte ale organizaţiei evidenţiază progresele remarcabile înregistrate în ceea ce priveşte dinamica economică.

"Este important să subliniem că invitaţia adresată României de a se alătura OCDE atestă direcţia corectă a evoluţiei economiei noastre. Parcurgerea etapelor de aderare consolidează eforturile naţionale privind accelerarea reformelor necesare şi trecerea ţării noastre într-o nouă etapă de modernizare şi de dezvoltare economică. Ultimele rapoarte ale OCDE privind situaţia economică a României evidenţiază progresele remarcabile înregistrate în ceea ce priveşte dinamica economică, nivelul de trai, precum şi rezilienţa economică din perioada pandemiei. Recomandările OCDE subliniază, pe bună dreptate, prioritate implementării eficiente a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi realizarea de reforme structurale orientate spre creşterea productivităţii şi a competitivităţii, consolidarea finanţelor publice, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea competenţelor economiei viitorului. Sunt direcţii în care România şi-a asumat deja ţinte importante şi acţionează. Avem certitudinea că rezultatele vor deveni vizibile, iar evoluţiile se vor reflecta corespunzător în studiul economic de ţară realizat de către OCDE pentru România", a spus Cosmin Marinescu, la conferinţa cu tema "România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale".

El a afirmat că o atenţie deosebită se îndreaptă, în acest context, către potenţialul economic al ţării noastre, către direcţiile competitive în planul politicilor sectoriale, dar şi către spectrul oportunităţilor comerciale şi de investiţii în plan regional şi european.

"În contextul geopolitic şi economic actual, puternic marcat de efectele unor crize suprapuse, vulnerabilităţile economice şi sociale s-au accentuat progresiv. Perspectivele de creştere şi redresare sunt condiţionate, mai mult ca oricând, de capacitatea statelor de a găsi răspunsuri adecvate în raport de noile provocări. Eforturile vor continua să se concentreze pe dezvoltarea post-pandemie, dar şi pe diminuarea efectelor negative ale războiului ilegitim pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Impactul războiului se resimte în întreaga lume prin creşterea unor preţuri la materii prime, energie şi prin perturbarea lanţurilor comerciale. În contextul creşterii datoriilor publice, pe fondul crizelor multiple, Uniunea Europeană lansează noi direcţii de reformare a cadrului european de guvernanţă economică", a spus Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidenţial a menţionat că revenirea la sustenabilitate în planul politicilor economice şi al finanţelor publice devine o prioritate ce nu poate fi şi nu trebuie ignorată.

"România a beneficiat de o creştere economică superioară mediei din regiune, iar ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 şi 2024 reflectă ambiţia României de a ieşi curând din procedura de deficit excesiv. Însă perpetuarea unei ponderi scăzute a veniturilor fiscale în PIB, într-un context inflaţionist, marcat de creşterea preţurilor şi a cifrelor de afaceri din economie, generează provocări suplimentare. Menţinerea traiectoriei bugetare asumate necesită un plus de responsabilitate în activitatea de legiferare. Fundamentarea corectă a impactului financiar al deciziilor şi politicilor publice, date fiind priorităţile economiei şi limitele bugetare cu care ne confruntăm, trebuie să devină o practică generalizată care să aşeze sistemul administrativ pe baze sănătoase. Avem nevoie de eforturi constante şi abordări conjugate în implementarea reformelor şi a investiţiilor în colectarea veniturilor fiscale şi absorbţia fondurilor europene", a declarat Cosmin Marinescu.

El a subliniat că implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este importantă nu doar ca prioritate naţională în folosirea fondurilor europene, ci şi ca instrument de credibilitate politică şi economică pentru mediul investiţional. Unele obiective de reformă sunt puncte comune cu agenda OCDE. Problema guvernanţei corporative constituie deja subiect al recomandărilor OCDE pentru România în raportul privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative în întreprinderile de stat. De asemenea, înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate este o altă recomandare benefică economiei noastre. Echipa secretariatului OCDE, prin departamentul de economie, şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în cadrul procesului de aderare, pentru înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate, în conformitate cu standardele OCDE şi ale Uniunii Europene.

"Problematica investiţiilor străine joacă totodată un rol central în discuţiile privind aderarea la OCDE, implicând garanţii suplimentare pentru liberalizarea fluxurilor de capital şi asigurarea unui regim transparent şi deschis pentru accesul investiţiilor străine în economia românească. În această privinţă, creşterea consistentă a investiţiilor străine directe în 2022, menţionată mai devreme şi de domnul prim-ministru, confirmă faptul că România reprezintă o destinaţie economică atractivă, care va beneficia şi în continuare de stabilitate politică şi predictibilitate economică, factori atât de importanţi pentru dezvoltare. Nu de puţine ori am constatat că din spatele unor decizii, şi nu mă refer doar la deciziile de politică publică, răzbate nevoia unui nivel solid de educaţie economică şi financiară. Susţinem demersurile întreprinse până acum în direcţia promovării educaţiei financiare şi a dezvoltării de competenţe adecvate în acest domeniu. Considerăm că activitatea reţelei internaţionale pentru educaţie a OCDE merită să aibă un ecou profund şi la nivelul iniţiativelor şi proiectelor naţionale. Contextul economic post-pandemie reclamă creşterea sporită a competitivităţii economice, dar şi a competenţelor care prefigurează economia viitorului", a mai afirmat Cosmin Marinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel