Ce se va întâmpla cu SARS-CoV-2. Cum se va sfârși pandemia

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt mai multe virusuri care sunt endemice
Sunt mai multe virusuri care sunt endemice
Acum, când copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19, iar numărul persoanelor complet vaccinate este în creștere, mulți oameni se întreabă care este finalul jocului pentru COVID-19. 

La începutul pandemiei, nu era nerezonabil să ne așteptăm ca SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) să dispară pur și simplu, deoarece, din punct de vedere istoric, unii viruși pandemici au dispărut pur și simplu.

De exemplu, SARS-CoV, coronavirusul responsabil de prima pandemie de SARS din 2003, s-a răspândit în 29 de țări și regiuni, infectând peste 8.000 de persoane din noiembrie 2002 până în iulie 2003. Însă, datorită intervențiilor rapide și eficiente în domeniul sănătății publice, SARS-CoV nu a mai fost observat la om de aproape 20 de ani și este considerat acum dispărut. 

Pe de altă parte, virușii pandemici se pot, de asemenea, instala treptat într-o rată relativ stabilă de apariție, menținând un grup constant de gazde infectate capabile să răspândească virusul la alții. Se spune că aceste virusuri sunt "endemice". 

Exemple de viruși endemici sunt cei care provoacă răceala comună și gripa sezonieră care apar an de an. La fel ca acestea, virusul care provoacă COVID-19 probabil că nu va dispărea, iar majoritatea experților se așteaptă acum ca acesta să devină endemic. 

De ce primul virus SARS din 2003 (SARS-CoV) a dispărut, în timp ce acesta (SARS-CoV-2) ar putea deveni endemic

Soarta finală a unui virus depinde de modul în care acesta își menține transmiterea. În general, virușii care sunt foarte contagioși, ceea ce înseamnă că se răspândesc foarte bine de la o persoană la alta, s-ar putea să nu se stingă niciodată de la sine, deoarece sunt foarte buni în a găsi noi persoane pe care să le infecteze.

Atunci când un virus pătrunde pentru prima dată într-o populație fără imunitate, contagiozitatea sa este definită de oamenii de știință cu ajutorul unui termen matematic simplu, numit R0. Acesta este, de asemenea, denumit și număr de reproducere. Numărul de reproducere al unui virus reprezintă câte persoane, în medie, sunt infectate de fiecare persoană infectată. De exemplu, primul SARS-CoV a avut un R0 de aproximativ 2, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată transmite virusul la două persoane, în medie. În cazul tulpinii variantei delta a SARS-CoV-2, R0 este între 6 și 7. 

Pandemia a șters 28 de milioane de ani de viață din 31 de țări

Obiectivul autorităților de sănătate publică este de a încetini rata de răspândire a virusurilor. Purtarea măștii, distanțarea socială, urmărirea contactelor și carantina sunt instrumente eficiente pentru a reduce răspândirea virusurilor respiratorii. Deoarece SARS-CoV era slab transmisibil, a fost nevoie doar de puțină intervenție în domeniul sănătății publice pentru a duce virusul la dispariție. Având în vedere natura foarte transmisibilă a variantei delta, provocarea pentru eliminarea virusului va fi mult mai mare, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca virusul să devină endemic.

Este clar că SARS-CoV-2 reușește foarte bine să găsească noi persoane pe care să le infecteze și că oamenii se pot infecta și după vaccinare. Din aceste motive, nu se așteaptă ca transmiterea acestui virus să se încheie. Este important să luăm în considerare de ce SARS-CoV-2 se transmite atât de ușor de la o persoană la alta și cum joacă comportamentul uman în această transmitere a virusului. 

În cele din urmă, persoanele infectate asimptomatic reprezintă aproximativ jumătate din totalul infecțiilor cu COVID-19. Acest lucru, coroborat cu un interval larg de timp în care oamenii pot fi infecțioși - două zile înainte și 10 zile după apariția simptomelor - oferă multe oportunități de transmitere a virusului, deoarece persoanele care nu știu că sunt bolnave iau, în general, puține măsuri pentru a se izola de ceilalți. 

Natura contagioasă a SARS-CoV-2 și societatea noastră extrem de interconectată constituie o furtună perfectă care va contribui probabil la o răspândire susținută a virusului. 

Așadar din ceea ce știm despre COVID-19 până în prezent, mulți oameni de știință cred că virusul care provoacă COVID-19 se va stabili probabil în tipare endemice de transmitere. Dar incapacitatea noastră de a eradica virusul nu înseamnă că toate speranțele sunt pierdute. 

Viitorul nostru post-pandemic va depinde în mare măsură de modul în care virusul va evolua în următorii ani. SARS-CoV-2 este un virus uman complet nou, care încă se adaptează la noua sa gazdă. În timp, este posibil ca virusul să devină mai puțin patogen, similar cu cele patru coronavirusuri care provoacă răceala comună, care reprezintă puțin mai mult decât o pacoste sezonieră. 

Autoritățile germane, SFĂTUITE să renunțe la un VACCIN. Care este motivul

Programele de vaccinare la nivel mondial vor avea cel mai mare impact asupra reducerii numărului de noi cazuri de boală. Cu toate acestea, campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a atins până acum doar un mic procent din populația planetei. În plus, încă mai apar infecții la persoanele vaccinate, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient. Acest lucru înseamnă că va fi probabil nevoie de vaccinuri de rapel pentru a maximiza protecția indusă de vaccin împotriva infecției. 

Datorită supravegherii globale a virusului și a vitezei cu care au fost dezvoltate vaccinuri sigure și eficiente, suntem bine pregătiți pentru a aborda ținta în continuă evoluție care este SARS-CoV-2. Gripa este endemică și evoluează rapid, dar vaccinarea sezonieră permite ca viața să continue în mod normal. Ne putem aștepta la același lucru pentru SARS-CoV-2 - în cele din urmă.

Patru coronavirusuri sezoniere circulă deja în mod endemic la om. Acestea tind să reapară anual, de obicei în timpul lunilor de iarnă, și afectează mai mult copiii decât adulții. Virusul care provoacă COVID-19 nu s-a stabilit încă în aceste tipare previzibile și, în schimb, se manifestă în mod imprevizibil în întreaga lume, în moduri care sunt uneori greu de prevăzut.

Odată ce ratele de SARS-CoV-2 se vor stabiliza, îl vom putea numi endemic. Dar această tranziție poate arăta diferit în funcție de locul în care vă aflați în lume. De exemplu, țările cu o acoperire vaccinală ridicată și o abundență de rapeluri se pot stabili în curând în vârfuri previzibile de COVID-19 în timpul lunilor de iarnă, când condițiile de mediu sunt mai favorabile transmiterii virusului. În schimb, epidemii imprevizibile pot persista în regiunile cu rate de vaccinare mai scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel