COVID-19 afectează creierul chiar și în formele ușoare ale boii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Datele de imagistică cerebrală au fost analizate
Datele de imagistică cerebrală au fost analizate
După mai bine de 18 luni de pandemie, cercetătorii au adunat în mod constant informații noi și importante despre efectele COVID-19 asupra organismului și creierului. Aceste descoperiri ridică îngrijorări cu privire la impactul pe termen lung pe care coronavirusul l-ar putea avea asupra proceselor biologice, cum ar fi îmbătrânirea.

Cercetătorii în domeniul neuroștiințelor cognitive s-au concentrat pe înțelegerea modului în care modificările normale ale creierului legate de îmbătrânire afectează capacitatea oamenilor de a gândi și de a se mișca - în special la vârsta mijlocie și ulterior. Dar, pe măsură ce au apărut mai multe dovezi care arătau că COVID-19 ar putea afecta organismul și creierul timp de luni sau mai mult după infectare, cercetătorii au decis să exploreze modul în care ar putea afecta, de asemenea, procesul natural de îmbătrânire.

Privind cu atenție răspunsul creierului la COVID-19

În august 2021, un studiu preliminar, dar la scară largă, care a investigat modificările cerebrale la persoanele care au experimentat COVID-19 a atras o mare atenție în cadrul comunității de neuroștiințe.

În cadrul acelui studiu, cercetătorii s-au bazat pe o bază de date existentă numită UK Biobank, care conține date de imagistică cerebrală de la peste 45.000 de persoane din Marea Britanie, începând cu anul 2014. Acest lucru înseamnă - în mod crucial - că existau date de bază și imagistică cerebrală a tuturor acestor persoane de dinainte de pandemie.

Echipa de cercetare a analizat datele de imagistică cerebrală și apoi i-a readus pe cei care au fost diagnosticați cu COVID-19 pentru scanări cerebrale suplimentare. Ei au comparat persoanele care au experimentat COVID-19 cu participanții care nu au avut-o, potrivind cu atenție grupurile pe baza vârstei, sexului, datei testelor de bază și a locului studiului, precum și a factorilor de risc comuni pentru boală, cum ar fi variabilele de sănătate și statutul socio-economic.

Echipa a descoperit diferențe marcante în materia cenușie - care este formată din corpurile celulare ale neuronilor care procesează informații în creier - între cei care fuseseră infectați cu COVID-19 și cei care nu fuseseră infectați. Mai exact, grosimea țesutului de materie cenușie din regiunile cerebrale cunoscute sub numele de lobii frontali și temporali a fost redusă în grupul COVID-19, fiind diferită de modelele tipice observate în grupul care nu a fost infectat cu COVID-19.

Planta care VINE DE HAC coronavirusului. DESCOPERIRE americană

În populația generală, este normal să se observe o anumită modificare a volumului sau a grosimii materiei cenușii în timp, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, însă modificările au fost mai mari decât în mod normal la cei care fuseseră infectați cu COVID-19.

Interesant este faptul că, atunci când cercetătorii au separat persoanele care au avut o boală suficient de severă pentru a necesita spitalizare, rezultatele au fost aceleași ca și în cazul celor care au experimentat COVID-19 mai ușoară. Altfel spus, persoanele care fuseseră infectate cu COVID-19 au prezentat o pierdere de volum cerebral chiar și atunci când boala nu a fost suficient de severă pentru a necesita spitalizare.

În cele din urmă, cercetătorii au investigat, de asemenea, modificările în ceea ce privește performanțele la sarcinile cognitive și au constatat că cei care au contractat COVID-19 au fost mai lenți în procesarea informațiilor, în comparație cu cei care nu au fost infectați.

Deși trebuie să fim atenți la interpretarea acestor constatări, deoarece acestea așteaptă o revizuire oficială de către colegi, eșantionul mare, datele înainte și după boală la aceleași persoane și potrivirea atentă cu persoanele care nu au avut COVID-19 au făcut ca această lucrare preliminară să fie deosebit de valoroasă.

Ce înseamnă aceste modificări ale volumului cerebral?

La începutul pandemiei, unul dintre cele mai frecvente rapoarte ale celor infectați cu COVID-19 a fost pierderea simțului gustului și al mirosului.

În mod surprinzător, regiunile cerebrale care, potrivit cercetătorilor britanici, au fost afectate de COVID-19 sunt toate legate de bulbul olfactiv, o structură situată în partea din față a creierului care transmite semnale despre mirosuri de la nas către alte regiuni ale creierului. Bulbul olfactiv are conexiuni cu regiuni ale lobului temporal. Vorbim adesea despre lobul temporal în contextul îmbătrânirii și al bolii Alzheimer, deoarece în acesta se află hipocampul. Este probabil ca hipocampul să joace un rol-cheie în îmbătrânire, având în vedere implicarea sa în procesele de memorie și cognitive.

Simțul olfactiv este, de asemenea, important pentru cercetarea bolii Alzheimer, deoarece unele date au sugerat că persoanele cu risc de a dezvolta această boală au un simț olfactiv redus. Deși este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la impactul pe termen lung al acestor modificări legate de COVID, investigarea posibilelor conexiuni între modificările cerebrale legate de COVID-19 și memorie este de mare interes - în special având în vedere regiunile implicate și importanța lor în memorie și în boala Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel