Covid-19. Restricții majore la intrarea în Ungaria

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Românii pot intra în Ungaria numai după două săptămâni de carantină
Românii pot intra în Ungaria numai după două săptămâni de carantină
Ungaria trebuie să-şi păstreze siguranţa, să împiedice introducerea virusului din străinătate, a spus Gergely Gulyás, șeful cancelariei premierului ungar, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că Ungaria a câştigat prima bătălie împotriva virusului, datorită efortului colectiv, începând de la mijlocul lunii mai viaţa a putut fi relansată în mai multe etape.

La recomandarea corpului operaţional, guvernul a decis să clasifice statele după gravitatea epidemiei de coronavirus în trei categorii - roşu, galben şi verde -, şi să limiteze în consecinţă trecerea frontierei de către persoanele care sosesc din aceste ţări, a explicat Gergely Gulyás.

Guvernul urmăreşte cu atenţie şi datele privind contagierea în alte ţări, iar în ultima vreme au sosit semne îngrijorătoare din ţările vecine şi din toată lumea, a spus ministrul, adăugând că numărul cazurilor active a scăzut în Ungaria şi se doreşte garantarea scăderii şi în perioada următoare.

Gulyas a mai spus că guvernul nu a considerat necesară introducerea unor noi măsuri restrictive interne, deoarece numărul îmbolnăvirilor scade în Ungaria, totodată trebuie asigurată menţinerea acestei evoluţii favorabile prin restricţionarea controlului la frontiere.

Covid-19. Cercetătorii maghiari dezvoltă un medicament inovator

Ministrul a explicat că în cazul categoriei verzi nivelul de contaminare şi riscul sunt reduse, intrarea în ţară poate fi permisă. În categoria galbenă intră ţările în care situaţia este mai puţin gravă, iar în categoria roşie ţările unde situaţia este gravă.

Se aplică diferite reguli pentru cetăţenii ungari şi rudele acestora, respectiv pentru cetăţenii altor state. Cetăţeanul ungar sosit dintr-o ţară cu cod verde poate intra fără control. Cel sosit dintr-o ţară cu cod galben sau roşu va fi supus la frontieră controlului sanitar, după care trebuie să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile, cu excepţia celui care poate prezenta două dovezi temeinice din care rezultă că în ultimele 5 zile a efectuat 2 teste de coronavirus negative cu o diferenţă de timp de 48 de ore. Cetăţeanul ungar sosit dintr-o ţară cu cod galben poate ieşi din carantină după efectuarea primului test de coronavirus, cel venit dintr-o ţară cu cod roşu va avea nevoie de două asemenea teste cu rezultat negativ.

În cazul cetăţenilor altor state, cetăţenii ţărilor cu cod galben pot intra pe teritoriul Ungariei în condiţii identice cu cele ale cetăţenilor maghiari, în schimb nu pot intra în Ungaria cei sosiţi din ţări cu cod roşu, a precizat Gulyás.

Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepţie de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale, în acelaşi timp însă controlul sanitar poate avea loc şi în asemenea cazuri, a explicat ministrul. El a adăugat: ca şi în perioada anterioară, derogarea de la regulile izolării la domiciliu poate fi obţinută de la poliţie în cazuri ce necesită o apreciere specială, cererea putând fi depusă în limbile maghiară sau engleză.

În legătură cu clasificarea ţărilor, ministrul a precizat: guvernul va reevalua lista ţărilor în fiecare miercuri, în caz de nevoie numărul ţărilor incluse în categoriile galben şi roşu poate creşte. Dacă însă situaţia se înrăutăţeşte dramatic într-o ţară, se vor lua măsuri imediat.

În cazul statelor membre ale Uniunii Europene s-a urmărit în mod special menţinerea libertăţii de mişcare, în măsura posibilităţilor,  a afirmat Gergely Gulyás.

Din categoria galbenă fac parte Bulgaria, Portugalia, România şi Suedia, iar din afara UE, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China şi Statele Unite. În categoria roşie au fost incluse următoarele ţări europene: Albania, Bosnia-Herţegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru şi Ucraina. Tot pe lista roşie au fost trecute ţările din Asia, Africa şi America de Sud, cu excepţiile enumerate mai sus.

În Croaţia, numărul contagiaţilor este redus în pofida creşterii, prin urmare această ţară rămâne deocamdată în categoria verde, a spus ministrul.

Guvernul asigură cheltuielile testelor până în data de 1 august, după care însă aceste cheltuieli vor trebui acoperite de persoanele în cauză, dacă nu doresc să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile după reîntoarcerea dintr-o ţară cu cod galben sau roşu, a precizat.

Gergely Gulyás a mai declarat pentru MTI că măsurile de restricţie privind circulaţia intră în vigoare începând de miercuri. El a confirmat că noile măsuri vor fi valabile şi pentru persoanele care se întorc din Grecia pe cale rutieră, prin Serbia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prudență pentru viitor
Dumitru Costin, Liderul BNS
Gaze

Qatarul amenință, UE riscă să rămână fără gaze

Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...

Transformare / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja

Burduja, despre transformarea energetică a României

Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...

TikTok

Țara care a interzis TikTok pentru un an

Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...

BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia
La benzinărie / FOTO: Freepik

Cât costă benzina și motorina înainte de Sărbători

Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut. 

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Drone militare / Foto: DCBusiness
Transport de mărfuri / FOTO: Freepik

Transportul aerian de mărfuri, evoluție bună în România

Cifre dezvăluite de Institutul Național de Statistică.

Viktor Orban și Volodimir Zelenski
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Energie verde / Foto: Freepik
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia

Europa se agață de gazele rusești. Un nivel record în 2024

Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători. 

Agricultură

Seceta pedologică se menține în această regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Aur / FOTO: Freepik
Cu ochii pe consum
Militari germani / FOTO: Wikipedia
Tancuri Leopard 2 produse de Germania / Foto: NATO / Flickr
Un plan de economii fără precedent

Volkswagen va concedia 35.000 de angajați în Germania

Negocieri intense pentru un plan de economii fără...

Capitoliul / FOTO: Freepik
Se dorește o altfel de platformă

Miliardarul american care vrea să transforme TikTok

Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...

Ouă
Bună dimineața!
Viktor Orban și Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

Viktor Orban a explicat de ce a venit la București

Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...

Boabe de cacao / FOTO: Freepik

Prețul boabelor de cacao urcă fără oprire

În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...


pixel