COVID-19. Scăpăm de vaccin? Pastila care va trata boala, în pregătire

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
AMbiția Pfizer estede a face tramantul într-o doză unică
AMbiția Pfizer estede a face tramantul într-o doză unică
De la izbucnirea pandemiei accentul s-a pus în mare parte pe vaccinuri, însă Pfizer testează acum o pastilă pentru tratarea COVID-19.

Aproape că sună prea frumos ca să fie adevărat. Într-adevăr, rezultatele sunt foarte preliminare - dar este o abordare promițătoare.

Pfizer vrea ca viitoarea pastilă să atace direct SARS-CoV-2

O mare parte din boala asociată cu COVID-19 este cauzat de răspunsul inflamator și imunitar intens care poate apărea odată cu infecția. Cele mai reușite tratamente de până acum au vizat acest răspuns imun excesiv.

Administrată încă de la debutul bolii, s-a dovedit că budesonida corticosteroidă inhalată reduce dezvoltarea bolii într-o formă mai severe.

La persoanele spitalizate cu COVID-19 care necesită oxigen, corticosteroidul oral dexametazonă reduce probabilitatea de deces.

În cele mai grave cazuri - pacienții cu COVID admiși la terapie intensivă - tocilizumabul antiinflamator administrat intravenos oferă unei persoane șanse mai mari de supraviețuire.

Dar aceste tratamente nu vizează SARS-CoV-2 în sine; doar consecințele infecției. Direcționarea atacului direct asupra virusului s-a dovedit a fi mai dificilă.

Vizarea SARS-CoV-2

Un virus precum SARS-CoV-2 trebuie să intre într-o celulă gazdă pentru a se reproduce. Face acest lucru folosind proteina sa spike (o proteină de pe suprafața virusului) pentru a se atașa la celulă, apoi folosește proteinele celulei pentru a intra.

Tratament anti COVID-19. Tehnici și medicamente actuale

Odată ajuns în celulă, SARS-CoV-2 își îndepărtează stratul exterior și eliberează ARN-ul său viral (acid ribonucleic, un tip de material genetic). Aceasta acționează ca un șablon, permițând virusului să se reproducă și apoi să infecteze alte celule. În orice moment al acestui ciclu de viață, virusul ar putea fi vulnerabil la o intervenție.

SARS-CoV-2 poartă o enzimă, protează de tip 3C (3CLpro), care joacă un rol crucial în procesul de replicare. Această protează este aproape identică  cu proteaza utilizată de virusul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Deci, un medicament care ar putea viza în mod eficient 3CLpro și preveni replicarea virusului ar putea fi benefic împotriva multiplelor coronavirusuri cunoscute și, eventual, a oricăror care vor mai apărea în viitor.
Inhibitorii de protează au fost utilizați cu succes pentru tratarea altor infecții virale, în special a infecțiilor cronice precum HIV și hepatita C.

Ce urmează

Pfizer / BioNtech au două medicamente în studiile clinice pentru COVID-19: PF-07304814, o injecție intravenoasă pentru utilizare la pacienții spitalizați cu COVID-19 sever și PF-07321332, un agent oral sau pilulă, care ar putea fi utilizată mai devreme în boală. Ambele sunt formulări ale unui inhibitor 3CLpro.

Aceste studii de fază 1, care au început în martie, reprezintă cea mai timpurie etapă de dezvoltare a medicamentelor. Aceste studii selectează voluntari sănătoși și utilizează diferite doze de medicamente pentru a le stabili siguranța. De asemenea, analizează dacă medicamentele obțin răspunsuri suficiente în organism pentru a indica faptul că ar putea fi eficiente împotriva SARS-CoV-2.

Următorii pași vor fi studiile de fază 2 sau 3 pentru a vedea dacă îmbunătățesc rezultatele COVID-19. De obicei, acest proces durează ani, dar pe măsură ce pandemia continuă să se dezvolte la nivel global, Pfizer spune că va face acest lucru în câteva luni, dacă studiile de fază 1 vor avea succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash

pixel