COVID-19. Un nou studiu despre complicațiile cardiace. Interesantă concluzie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
OMS a venit cu propriile ei previziuni privind evoluția pandemiei
OMS a venit cu propriile ei previziuni privind evoluția pandemiei
Riscul de complicaţii cardiace este semnificativ mai mare după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după administrarea vaccinurilor de tip ARNm împotriva COVID-19, arată rezultatele unui nou studiu. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un nou raport privind evoluția pandemiei. 

Studiul, elaborat și publicat de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, a analizat date medicale electronice prelevate din 40 de sisteme sanitare din SUA între 1 ianuarie 2021 şi 31 ianuarie 2022.

Cercetătorii au constatat că riscul de probleme cardiace a fost semnificativ mai mare după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după prima, a doua sau o altă doză de vaccin de tip ARNm împotriva COVID-19, pentru toate grupurile incluse în cercetare, potrivit rezultatelor studiului. Aceste constatări susţin utilizarea vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19 în rândul tuturor persoanelor eligibile, cu vârsta peste cinci ani, se arată în comunicat.

Complicaţiile cardiace, în special miocardita şi pericardita, au fost asociate cu infectarea cu SARS-CoV-2 şi administrarea vaccinurilor de tip ARNm împotriva COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic (SIM) este o complicaţie rară, dar gravă, a infectării cu SARS-CoV-2, cu implicare cardiacă frecventă, potrivit studiului.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat o versiune revizuită a planului său strategic pentru pandemie, pe măsură ce imunitatea la Covid crește prin vaccinare și infectare. Cu toate acestea, o variantă mai virulentă ar putea slăbi protecția oamenilor. O cifră care este "prea mare" și "inacceptabilă". La mai bine de doi ani de la apariția Covid, aproape 6 milioane de persoane au murit din cauza virusului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care subliniază că aceste cifre sunt cu siguranță subestimate.

În versiunea revizuită a planului său strategic de combatere a epidemiei, OMS descrie o pandemie care "rămâne o urgență globală acută". Acum, obiectivul este de a "pune capăt urgenței sanitare Covid-19 până în 2022", în timp ce lumea încă se luptă cu varianta Omicron. În acest sens, organizația ONU prevede trei scenarii pentru evoluția pandemiei.

Imunitate îmbunătățită și mai puține infecții severe

"Pe baza a ceea ce știm acum, cel mai probabil scenariu este că virusul va continua să evolueze, dar că gravitatea bolii pe care o provoacă va scădea pe măsură ce imunitatea va crește, datorită vaccinării și infecțiilor", a explicat directorul general al acestei organizații, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.

Pot apărea vârfuri periodice în cazul în care imunitatea scade și pot necesita vaccinuri de rapel, cel puțin pentru populațiile prioritare, avertizează OMS.

O variantă mai virulentă?

Documentul publicat de OMS prevede totuși apariția unei variante mai virulente și mai transmisibile. În acest scenariu, cel mai pesimist, această nouă mutație a virusului ar fi mai rezistentă la vaccinuri. Această situație ar necesita modificări "semnificative" ale vaccinurilor actuale, care ar trebui să fie readministrate persoanelor cele mai vulnerabile.

Dar atenție: chiar și în forma sa actuală, care pare a fi mai puțin gravă, "virusul are încă multă energie", avertizează Maria Van Kerkhove, care conduce lupta împotriva Covid pentru OMS. Săptămâna trecută, peste 10 milioane de persoane au fost infectate și 45.000 au murit, potrivit cifrelor organizației.

Îmbunătățirea detectării variantei de COVID lung 

De asemenea, OMS a dezvăluit liniile directoare pentru a pune capăt epidemiei. Autoritățile ar trebui să continue să monitorizeze și chiar să consolideze indicatorii de evoluție a virusului, în timp ce multe țări își încetinesc campaniile de testare. Acestea din urmă ar trebui, de asemenea, să continue să fie secvențiate pentru a detecta posibila apariție de noi variante. Organizația solicită, de asemenea, o mai bună detectare a "Covidului lung" pentru a reduce efectele pe termen lung ale virusului și pentru supravegherea populațiilor de animale, care ar putea fi rezervorul unui nou virus.

Sfârșitul pandemiei va necesita, de asemenea, îmbunătățirea cercetării și a structurilor de sănătate. Dar, de asemenea, așa cum a subliniat OMS de ceva timp, prin vaccinare. Vaccinurile și-au pierdut cu siguranță din eficacitate din cauza apariției variantelor, dar protejează încă bine împotriva formelor grave ale virusului, subliniază organizația. 11 milioane de doze au fost deja administrate până la sfârșitul lunii martie 2022, dar aproximativ 36% din populația mondială nu este încă vaccinată. OMS își menține obiectivul: 70% din populația mondială vaccinată până în vara anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...


pixel