COVID-19. Vaccinul nazal, soluția împotriva tuturor variantelor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vaccinul nazal ar putea fi soluția împotriva tuturor viitoarelor tulpini de COVID-19
Vaccinul nazal ar putea fi soluția împotriva tuturor viitoarelor tulpini de COVID-19
Apariția tulpinilor COVID-19, cum ar fi delta și omicron, i-a făcut pe oamenii de știință să încerce să determine dacă vaccinurile și existente sunt încă eficiente împotriva noilor variante de SARS-Cov-2.

Un nou răspuns la virusul care suferă mutații rapide ar putea fi găsit chiar la ușa plămânilor noștri, spune Akiko Iwasaki de la Yale, profesor de imunobiologie. Într-un nou studiu, ea și colegii săi au descoperit că vaccinarea intranazală oferă o protecție amplă împotriva virusurilor respiratorii heterologe la șoareci, în timp ce așa-numita imunizare sistemică, ce folosește o injecție pentru a obține o protecție la nivelul întregului organism, nu a făcut acest lucru.

Constatările lor au fost publicate pe 10 decembrie în revista Science Immunology.

O nouă abordare?

"Cea mai bună apărare imunitară are loc la poartă, apărând împotriva virușilor care încearcă să intre", a declarat Iwasaki, autorul principal al studiului.

Membranele mucoase conțin propriul lor sistem de apărare imunitară care combate agenții patogeni din aer sau din alimente. Atunci când sunt provocate, aceste țesuturi de barieră produc celule B care, la rândul lor, secretă anticorpi de imunoglobină A (IgA). Spre deosebire de vaccinuri, care provoacă un răspuns imunitar la nivelul întregului sistem, anticorpii IgA acționează la nivel local pe suprafețele mucoaselor care se găsesc în nas, stomac și plămâni.

Cât de contagios este omicron. Un studiul japonez a aflat

Omicron. Cel mai recent studiu arată cât de eficiente sunt vaccinurile

Lovitură pentru Pfizer! Anunț pentru cei care au făcut două doze

În timp ce rolul protector al celulelor producătoare de IgA fusese bine stabilit în combaterea agenților patogeni intestinali, laboratorul lui Iwasaki s-a întrebat dacă declanșarea răspunsului IgA ar putea produce, de asemenea, un răspuns imunitar localizat împotriva virusurilor respiratorii.

Imunizare complexă

Colaborând cu cercetători de la Icahn School of Medicine Mount Sinai din New York, aceștia au testat un vaccin pe bază de proteine conceput pentru a declanșa un răspuns imunitar IgA, administrându-l șoarecilor prin injecții, așa cum se face de obicei în cazul imunizărilor sistemice, dar și pe cale intranazală. Apoi au expus șoarecii la mai multe tulpini de virusuri gripale. Ei au descoperit că șoarecii care au primit vaccinul pe cale intranazală au fost mult mai bine protejați împotriva gripei respiratorii decât cei care au primit injecții. Vaccinurile nazale, dar nu și injecția, au indus, de asemenea, anticorpi care au protejat animalele împotriva unei varietăți de tulpini de gripă, nu doar împotriva tulpinii împotriva căreia vaccinul era menit să protejeze.

Echipa de la Yale testează în prezent tulpini de vaccin nazal împotriva tulpinilor COVID pe modele animale.

În timp ce atât vaccinurile injectabile, cât și vaccinurile nazale au crescut nivelul de anticorpi în sângele șoarecilor, doar vaccinul nazal a permis secreția de IgA în plămâni, unde virusurile respiratorii trebuie să se adăpostească pentru a infecta gazda, a declarat Iwasaki.

Dacă vaccinurile nazale se dovedesc a fi sigure și eficiente la om, Iwasaki preconizează că acestea vor fi utilizate împreună cu vaccinurile și stimulentele actuale care acționează la nivelul întregului sistem, pentru a adăuga întăriri ale sistemului imunitar la sursa de infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel