COVID-19. Vin în sfârșit pastilele mult așteptate. Patru mari companii pregătesc antivirale eficiente

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
În curând vor avea tratamente ușor de administrat
În curând vor avea tratamente ușor de administrat
Persoanele infectate cu COVID-19 ar putea avea în curând acces la ceea ce este, în esență, Tamiflu pentru noul coronavirus, o descoperire care, potrivit experților, ar putea modifica drastic cursul pandemiei.

Cel puțin trei concurenți se luptă pentru a deveni prima pastilă antivirală care vizează în mod specific COVID-19, potrivit rapoartelor producătorilor de medicamente.

O astfel de pastilă ar putea fi prescrisă de medic și luată în timp ce vă recuperați la domiciliu, limitând potențial impactul unei infecții cu COVID asupra organismului.

Unul dintre medicamente este antiviralul celor de la Merck & Co. molnupiravir. Compania a anunțat vineri că va solicita aprobarea rapidă în SUA pentru utilizarea de urgență a pilulei sale, după ce studiile clinice au arătat că aceasta a redus la jumătate riscul de spitalizare sau deces al pacienților cu COVID.

Dar alți doi candidați se află, de asemenea, într-un stadiu avansat în studiile clinice: unul de la Pfizer Inc. și altul de la Roche și Atea Pharmaceuticals.

Dacă se dovedesc sigure și eficiente, aceste medicamente candidate ar putea ține persoanele infectate cu COVID departe de spital și ar putea împiedica persoanele din jurul lor să contracteze coronavirusul, au declarat experții.

"Toate acestea sunt medicamente care, într-un fel sau altul, interferează cu multiplicarea virusului", a declarat Dr. William Schaffner, director medical al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase din Bethesda, Maryland.

"Dacă ați fost expus și virusul se află deja în corpul dumneavoastră și începe să se înmulțească, dacă am putea interveni din timp cu aceste medicamente care inhibă înmulțirea lor, evident că virusul nu se va putea  răspândi în alte părți ale organismului astfel că cei infectați vu vor ajunge să dezvolte o formă gravă a bolii și, totodată, pacientul va fi mai puțin contagios".

Persoanele care trăiesc cu un pacient cu COVID ar putea, de asemenea, să obțină o rețetă pentru unul dintre aceste antivirale, a spus Schaffner.

Citește și: Moment de cotitură în pandemie. Merck cere aprobare pentru prima pastilă care tratează COVID-19

"S-ar putea foarte bine să putem da aceste medicamente membrilor familiei care sunt expuși și să nu dezvolte niciodată vreo infecție", a spus Schaffner.

Tratamentele existente sunt defectuoase

Există deja tratamente antivirale disponibile pentru persoanele care se află în faza incipientă a COVID, dar fiecare dintre acestea are defecte care le limitează utilitatea.

Medicii au folosit remdesivir - un medicament dezvoltat pentru a trata Ebola - pentru a reduce daunele provocate de o infecție COVID, dar eficacitatea sa este limitată, a declarat Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul pentru Securitate Sanitară Johns Hopkins.

"Ceea ce am văzut până acum, la medicamente precum remdesivir nu sunt cu adevărat lovituri de knock-out, deoarece sunt într-un fel reproiectate de la virușii pe care îi vizau inițial”, a spus Adalja.

Anticorpii monoclonali pot, de asemenea, să atace virusul în faza incipientă a infecției, dar "după cum știți, sunt în număr limitat și sunt al naibii de scumpi", a spus Schaffner. "Trebuie să fie administrate fie intravenos, fie printr-o serie de injecții multiple sub piele, ceea ce face ca lucrurile să fie și mai scumpe, și trebuie să mergeți în locații desemnate pentru tratament".

Adalja a spus: "Ceea ce am avut întotdeauna nevoie este un echivalent al Tamiflu pentru a ține oamenii departe de spital, pentru a diminua complicațiile, dar este nevoie de timp pentru ca medicamentele antivirale să fie fabricate, deoarece sunt atât de specifice pentru virușii care provoacă boala." Prescris pentru gripă, Tamiflu (oseltamivir) reduce simptomele gripei și scurtează timpul de recuperare.

Anunțul făcut de Merck a fost electrizant, în parte pentru că rezultatele studiului clinic cu molnupiravir au fost atât de pozitive încât un comitet independent de monitorizare a datelor a recomandat oprirea anticipată a studiului, astfel încât compania să poată obține o autorizație de utilizare de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Primele rezultate ale studiilor clinice de fază 3 au arătat că molnupiravirul a redus cu aproximativ 50% riscul de spitalizare sau deces în urma COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...

Carte electronică de indentitate
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik

pixel