Creşterea abruptă a preţurilor atât la energie (gaze naturale şi energie electrică) cât şi la carburanţi dar şi la alimente i-a lovit în plin pe români încă de la începutul acestui an. În fapt, vorbim de un fenomen care s-a declanşat în cea de-a doua parte a anului 2021, dar care acum s-a acutizat. În plus, România trebuie să facă faţă şi unei eventuale recesiuni, chiar Florin Cîţu, liderul PNL şi al Senatului, fiind cel care a atras atenţia asupra faptului că ne putem confrunta cu o nouă criză.
Iar, colac peste pupăză, în vecinătatea noastră mocneşte un conflict care, dacă s-ar declanşa, ar avea efecte nebănuite: tensiunile dintre Ucraina şi Rusia care au pus pe jar toţi liderii lumii.
DC Business a realizat un sondaj în rândul cititorilor săi cu întrebarea: "De ce vă temeţi cel mai mult în 2022?". Variantele de răspuns au fost:
- de creşterea preţurilor;
- de pierderea locului de muncă;
- de un război în Ucraina;
- de o nouă criză economică.
Iată rezultatele:
49,9% dintre respondenţi au spus că se tem cel mai mult de creşterea preţurilor. Urmează, cu 32,9%, cei care se tem de o nouă criză economică, 8,8% se tem de pierderea locului de muncă iar numai 8,3% se tem de un război în Ucraina.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre momentul 1 aprilie 2022 din perspectiva facturilor la energie electrică şi gaze naturale.
"Ceea ce se va întâmpla de la 1 aprilie este faptul că se termină măsurile de plafonare şi compensare. Ele îşi încetează activitatea. Ţinând seama de aceste aspecte şi luând în considerare creşterile care au existat în această perioadă, creşteri care nu au fost neapărat vizibile în facturile românilor, în acelaşi timp ţinând seama şi de faptul că, în momentul de faţă, pe piaţa de gaze naturale se tranzacţionează cel mai ieftin gaz care este ofertat în momentul de faţă la 286 de lei cu tot cu TVA, faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă când preţul mediu era undeva la 146 lei, asta înseamnă o creştere de 100%.
Ceea ce vă spun este un preţ mediu al pieţei. Însă pe piaţă sunt contracte care pleacă de la 107 lei/MWh, până la 1.600 lei/MWh. Deci efectele vor fi foarte diferite în funcţie de preţul pe care fiecare îl are, efectiv, în contract.
Pentru cei care au avut preţuri mici, influenţa nu a existat în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea. În această situaţie sunt cel puţin jumătate dintre consumatorii de gaze naturale. Însă pentru cei care s-au găsit la extremitatea maximă, care au avut preţuri foarte mari în contract, acolo bineînţeles că pasul care va fi făcut va fi unul foarte mare. Gândiţi-vă că sunt clienţi care vor avea 1.000 lei MWh în contract, faţă de 310 lei/MWh cât este acum. În aceste cazuri vorbim de o creştere de trei ori faţă de preţul plafonat", a explicat, pentru cititorii DC Business, Dumitru Chisăliţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...