Creşterea taxelor şi deficitul de forţă de muncă, principalele îngrijorări ale antreprenorilor români

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un semn de îngrijorare
Un semn de îngrijorare
Noul cadru legislativ caracterizat prin creşterea taxelor şi lipsa de candidaţi pe piaţa muncii reprezintă principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii din România, conform rezultatelor sondajului "Indicele de investiţii al ASEBUSS". Acest studiu trimestrial oferă o perspectivă asupra climatului investiţional din companiile din România.

"Lipsa de predictibilitate în special în ceea ce priveşte regimul fiscal şi creşterile de taxe creează o stare de nelinişte constantă în mediul de business actual. Managerii şi antreprenorii români sunt nevoiţi să taie din investiţii ca să acopere creşterile de taxe, pentru că şi-au dat seama că nu pot renunţa la o parte din personal sau să reducă din beneficiile angajaţilor, după ce în ultimii ani s-au chinuit foarte mult să recruteze şi să reţină angajaţii în companie", a declarat Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS.

Doi din zece lideri români consideră că volatilitatea pieţei, scăderea puterii de cumpărare şi concurenţa acerbă sunt alte aspecte care le generează provocări în business, în timp ce 6% dintre respondenţi au menţionat alte motive, precum finanţarea, întârzierea plăţilor sau insolvenţele clienţilor sau ale furnizorilor.

Legat de măsurile pe care autorităţile ar trebui să le adopte pentru a încuraja noile investiţii sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confruntă managerii şi antreprenorii atunci când vor să investească, răspunsurile managerilor şi antreprenorilor români au variat de la reducerea taxării pe muncă la reducerea numărului de angajaţi de la stat, stabilitatea fiscală şi reducerea birocraţiei.

"Sunt trei măsuri care ar putea fi luate în această direcţie: coerenţă în adoptarea măsurilor legislative (unele OG/HG intră în contradicţie cu legile; în mod normal, conform Constituţiei, prevederile legale au întâietate în aplicare, însă în realitate nu se întâmplă aşa); încurajarea investiţiilor printr-o modalitate de impozitare diferenţiată (sistemul din Marea Britanie); eliminarea taxelor salariale (în primul an de muncă pentru angajaţii noi - tinerii absolvenţi- care nu au mai lucrat niciodată; în primul an, majoritatea angajaţilor nu sunt productivi, sunt în etapa în care îşi dezvoltă abilităţi şi competente, iar cei mai mulţi dintre ei nu ştiu ce îşi doresc", a menţionat o absolventă ASEBUSS care a răspuns la chestionar.

În ceea ce priveşte strategiile adoptate de companii pentru a se menţine competitive în contextul dezvoltării tehnologiei, 59% dintre respondenţi au menţionat că se ocupă, în cadrul organizaţiei, de dezvoltarea produselor sau a serviciilor inovatoare, iar 49% au declarat că fac o actualizare constantă a infrastructurii IT.

Pentru anul 2024, investiţiile semnificative din domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către domeniile securitate cibernetică (43% dintre respondenţi menţionând acest domeniu ca prioritar) şi inteligenţă artificială (41% dintre respondenţi).

"Investiţia în noile tehnologii şi protejarea businessului de eventualele atacuri cibernetice nu mai sunt o alegere, ci o necesitate strategică pentru liderii din companii. Cea mai căutată abilitate a viitorului va fi, în opinia mea, capacitatea de şti să lucrezi cu inteligenţa artificială în aşa fel încât să obţii rezultate mai bune decât dacă ai lucra fără sau dacă ai lăsa să muncească singur", a adăugat rectorul ASEBUSS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel