Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
De precizat că respectiva Ordonanță de Urgență, care se întinde pe 32 de pagini, prevede, în cazul profesorilor, o creștere a salariilor de numai 13% începând cu 1 ianuarie anul viitor, și cu 7% din august 2024. De menționat că ambele majorări sunt raportate la nivelul remunerațiilor acordate pentru luna decembrie 2023. Important de amintit este și faptul că, pe fondul grevei profesorilor din această vară, autoritățile au promis o creștere a salariilor de 40% în 2024.
Oricum, funcționarii publici, fie ei angajați ministeriali sau primari, vor beneficia de o creștere a lefurilor cu 5% începând cu 1 ianuarie anul viitor.
Vom deconta totul în 2025
”Pe lângă această gaură bugetară, pe parcursul anului, se vor mai adăuga încă vreo 50 de miliarde de lei în plus cheltuieli, față de cât au cheltuit în acest an. În aceste condiții, se pune întrebarea, de unde vor lua banii….? Din împrumuturi, România se va împrumuta peste măsură, vom ajunge, probabil, cu datoria publică la 60 % din PIB, iar perspectivele nu arată deloc sănătos din punctul de vedere al modului în care vom plăti această datorie. Vom deconta toată această situație în 2025, când mă aștept ca taxele să crească la un nivel fără precedent în ultimii ani”, a spus analistul economic la postul de televiziune menționat mai sus.
Aproape trei milioane de voturi
Adrian Negrescu este de părere că ”interesul politicienilor este să-și atragă cât mai multe voturi în 2024. Avem 1,3 milioane de bugetari, înmulțiți cu 2, pentru că cei mai mulți au familii, mai puneți și rudele care sunt în jurul lor și sunt aproape 3 milioane de oameni, adică 3 milioane de voturi, pe care ei trebuie să și le asigure fiecare cum poate, ca să zic așa. Iar din această perspectivă trebuie să privim tot ce înseamnă repartizare bugetară în 2024.
Pentru mediul de afaceri, da, lucrurile vor arăta din ce în ce mai rău. Cresc taxele de la 1 ianuarie de 3 ori pentru microîntreprinderi, apare impozitul pe cifra de afaceri, băncile sunt supraimpozitate, apar tot felul de TVA uri majorate, taxe peste taxe. De ce? Pentru că pe ei nu îi interesează în momentul de față, situația din mediul de afaceri. De ce? Pentru că până la urmă, din creșterile astea de taxe ei vor reuși să adune, până la urma urmei, niște bani care, împreună cu împrumuturile să-i salveze din punct de vedere bugetar, în 2024. Din 2025, cum se spune popular, Dumnezeu cu mila, vom vedea ce va fi”, a concluzionat analistul financiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...