Creşterile de salarii, anulate de taxele mărite. Chirieac: Degeaba l-ai mai compensat pe cetăţean, dacă ai uitat să compensezi la companii. Omul riscă să rămână fără serviciu
Autor: Antonia Popescu | 29 noi 2022, 22:31
Negrescu, despre Taxa pe SOARE: Este încă o măsură luată din pix, doar cu gândul de a mai stoarce ceva bani
Negrescu, despre Taxa pe SOARE: Este încă o măsură luată din pix, doar cu gândul de a mai stoarce ceva bani
Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că majorările de salarii şi pensii anunţate de Guvernul Ciucă pentru 2023 sunt anulate de creşterile de taxe şi impozite, dar şi de lipsa măsurilor pentru companii. 

Cu toate că Guvernul României a anunțat diverse măsuri economice care ar fi trebuit să vină în ajutorarea cetățeanului - compensare preț energie, mărire pensii, mărire salariu minim - 2023 rămâne tot incert din punct de vedere economic și financiar. Pe acest subiect a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac la România TV.

”Majorarea pensiilor cu procentul acela despre care s-a tot vorbit este incertă, fiindcă situația economiei mondiale și a economiei din țara noastră este incertă pentru anul care vine din toate punctele de vedere. Deși guvernul a compensat energia pentru persoanele fizice, au uitat să o compenseze la companii și atunci, dacă companiile vor închide porțile, degeaba l-ai mai compensat pe cetățean, fiindcă omul riscă să rămână fără serviciu. Acest guvern a majorat taxele și impozitele în mediul privat într-o manieră autoritară: odată de la 1 august și odată de la 1 ianuarie 2023. În ciuda a ceea ce susținut și a cerut mediul privat, mai ales aspectul scăderii pragurilor IMM-urilor de la un milion la cinci sute de mii pentru a beneficia de un impozit de 1%, plus majorări de TVA, plus part-time impozitat până în pânzele albe - au pierdut până la 70 000 de contracte numai în luna septembrie apoi nu a mai anunțat nimeni nimic... Deci, pe de o parte majorezi salariile la stat, pe de altă parte pui impozite în mediul privat. Și salariul minim e majorat tot în mediul privat”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, potrivit DCNews

Citește și: Mediul de afaceri se pregătește de impact. Elena Cristian: România nu are o strategie de criză pe termen lung

Vorbind inclusiv de pregătirile pentru o eventuală, dar puțin probabilă pană energetică, Elena Cristian admite că trebuie să fie informații pe care Guvernul să le țină la secret, lucru normal de altfel, dar problema e că la noi nu există o strategie pe termen lung și ne lăsăm la mâna divinității sau hazardului.

„Cu siguranță sunt anumite informații care sunt ținute cumva secrete și e normal să se întâmple așa, în cazul în care ele țin de siguranța națională”, e de părere Elena Cristian, care a criticat însă strategia decidenților. Ea atrage atenția că „nervii oamenilor sunt întinși la maximum” și se declară șocată de știrea în care se anunța că la un loc de joacă pentru copii mai mulți adulți s-au luat la bătaie.

„E clar că totul vine pe fondul problemelor, a tot ceea ce se întâmplă, pe fondul facturilor, scumpirilor, pe fondul nenorocirilor în lanț, crizei care nu se mai termină”, a adăugat Elena Cristian.

„Unele informații trebuie ținute cumva la secret, dar ceea ce nu trebuie ținut la secret și nu sunt de acord cu așa ceva, e strategia. Mie mi se pare că cei care ne conduc habar nu au ce se va întâmpla peste o lună, peste două, trei. Nu știu cum vor evolua lucrurile și nu lucrează precum se face în alte state, pe scenarii. Dacă va fi o iarnă grea, dacă va fi o iarnă blândă, dacă războiul se va termina sau va fi înghețat cu efecte pe termen lung de câțiva ani. Noi nu avem aceste strategii”, a arătat Elena Cristian, într-o intervenție la România TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe