Criptomoneda, "o monstruozitate". Vasilescu (BNR): Eu n-aș investi, că n-am atâția bani! Sunt câțiva magnați în lume care s-au jucat

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu de la BNR a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness, despre criptomonede. Care e poziția BNR-ului și ce părere are despre lumea criptomonedelor. 

"Deci, apariția în unor mijloace de plată care s-au numit criptomonede a a circulat un timp fără să stârnească prostește și fără să producă confuzii până când s-a trezit cineva și a strigat: "Dar stați domnilor și doamnelor că astea nu sunt criptomonede". Cuvântul monede nu are ce căuta în această combinație. Ele pot fi cripto active. În circulă, de fapt acum circulă ambele variante. Unii spun criptomonede alții spun cripto active. Cripto active este ceva corect din toate punctele de vedere și prin toate legile pieței. Criptomoneda este o monstruozitate că nu există așa ceva, mai ales că acum sunt foarte multe bănci centrale care își construiesc monede digitale.

Inclusiv Banca Centrală Europeană pregătește o monedă digitală. China este foarte avansată cu o monedă digitală. Confuzia ar fi imensă dacă ar circula în continuare pe piață criptomonede și monede digitale. Dar cert este că a continua să vorbesc despre criptomonede este un abuz de piață. Un abuz de piață și o încălcare grosolană a legii obiective a banilor.", a declarat Adrian Vasilescu.

Poziția BNR-ului față de criptomonede

"BNR-ul nu s a putut pronunța din acest punct. A făcut doar câteva obiecții, de fapt câteva precizări pentru a atenționa publicul că există un risc. Acesta e punctul meu de vedere pe care vi-l spun. E punctul meu de vedere, dar punctul meu de vedere este în concordanță cu toate vocile, inclusiv președinte al Băncii Centrale Europene doamna Christine Lagarde a spus limpede "Astea nu sunt criptomonede. Ele pot fi cripto-active." Asta e poziția multor bănci centrale din lumea asta, chiar acum se vorbește intens despre nevoia de așa cripto-active cum sunt, să fie reglementate. Pentru că în momentul de față ele nu au nicio garanție, nu au nicio reglementare. Scad, urcă... au linii frânte, înregistrează, desenează pe piața banilor linii frânte și când spun piața banilor nu mă contrazic. În sensul că există o diferență între bani și monede.", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu (BNR) avertizează: Lovitură pentru românii care au CREDITE. Inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970

Istoria MONEDELOR dinainte de Hristos

"Banii au apărut de când istoria, de când e lumea când au început să fie schimburi. Și schimburile s-au făcut cu bani. Banii aceștia erau ba vârfuri de săgeți, când scoici, când bucăți de aur, când bucăți de cupru, când bucăți de fier, când animale. În România de dinainte de 1989 au circulat trei tipuri de bani, bani care nu erau monede.", a povestit Vasilescu.

Ciubucul anilor '80

"Ele s-au numit: Cartușul de Kent, pachetul de cafea veritabilă și sticla de whisky. Sticla de whisky circula ca ban. Vaporeanu o aducea de unde o aducea și o ducea la un doctor, doctor o ducea la mecanicul care îi repara mașina, mecanicul se ducea la sfatul popular unde nu i se dădeau adeverințe și dădea un ciubuc și ducea o sticlă de whisky și își lua adeverința și circuitul acesta era un continuu.

Nu știu dacă a fost adevărat, dar au fost voci care au spus că au făcut o însemnare pe sticla de whisky, au dat-o și după un timp s-a trezit că a primit din nou sticla de whisky cu aceeași însemnare. Deci sticla de whisky era ban pentru că era mijloc de schimb, dar nu avea reglementările unei monede. Monedele au apărut în secolul 6 înainte de Hristos. De atunci s-au tot dezvoltat. Au fost bătute de oficialități, de regi, de state. Și tot au apărut reglementări, reglementări și acum monedele sunt foarte bine reglementate. Cripto-activele nu sunt reglementate deși acțiunile pe piața bursieră, pe piața de valori sunt reglementate, tot active dar nu suntem cripto.", a spus Adrian Vasilescu.

Ar investi Adrian Vasilescu în criptomonede?

"Eu n-aș investi. În primul rând că n-am atâția bani să investesc pentru că aici când pornești asemenea investiții trebuie să ai bani de pierdut. Sunt câțiva magnați în lume care s-au jucat investind în aceste monede și fiind atât de puternici s-au jucat periculos în această piață. Pentru că atunci când ei au intrat, Bitcoin a crescut imens și când deodată au ieșit brusc s-a prăbușit.", a încheiat consilierul guvernatorului BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel