Cristian Ghinea cataloghează drept „o ruşine” faptul că pensiile speciale din România sunt foarte mari comparativ cu celelalte pensii, dar şi faptul că sunt pensionari care beneficiază de pensii speciale ieşind din activitate la vârste tinere. El afirmă că viitoarea lege a pensiilor va fi trimisă în Parlament în cursul anului viitor.
„Avem două probleme mari cu sistemul de pensii în România. Unu: nu este sustenabil, în sensul în care în fiecare an trebuie să mutăm o parte de bani de la buget pentru acoperirea deficitului la pensii, şi doi: nu este echitabil, e diferenţă prea mare între pensiile mici şi pensiile mari, ca să nu mai spun de pensiile speciale. Şi atunci direcţia în care mergem în zona asta, o nouă lege a pensiilor care să asigure o sustenabilitate pe termen lung, nimeni nu spune că pe termen scurt, imediat trebuie să facem ceva, dar trebuie să avem un plan care să presupună, în primul rând, să nu mai vină fiecare politician şi să promită creşteri din pix şi să se întâmple. Noi, ca ţară, să avem o creştere a pensiilor predictibilă, în funcţie de nişte indicatori statistici, în funcţie de cum se scumpeşte viaţa, de pildă, şi pe de altă parte atunci când creştem pensiile să începem cu alea mai mici, nu trebuie să creştem la toată lumea proporţional. Şi, evident, pensiile speciale, care sunt o ruşine după părerea mea, modul în care oameni tineri, în puterea muncii, ies la pensie, asta este o ruşine, trebuie să le reducem, trebuie să le legăm de contributivitate în limitele pe care ni le permite Curtea Constituţională”, a declarat Cristian Ghinea, luni seară, la TVR.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că viitoarea lege care va reforma sistemul public de pensii în România va fi trimisă în Parlament în cursul anului viitor.
El a explicat că reforma pensiilor apare în PNRR în condiţiile în care acest plan implică reforme, dar şi în contextul în care raportul de ţară pentru România a făcut referire, în ultimii ani, la sistemul de pensii.
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, face un apel către PSD pentru aprobarea în Parlament în cursul lunii curente a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El afirmă că nu a observat propuneri concrete ale PSD privind PNRR, cu excepţia celei referitoare la Educaţie, care este îndeplinită deja.
Întrebat, luni seară, la TVR, în ce măsură PNRR poate fi modificat în urma discuţiilor cu PSD, ministrul Fondurilor Europene a răspuns că nu a văzut „comentarii la obiect” din partea PSD pe marginea acestui plan. „Aştept să văd rezultatul convorbirilor dintre premierul Cîţu şi domnul Ciolacu. Din partea PSD nu am văzut comentarii la obiect pe conţinutul planului, am văzut un comentariu că ar trebui să dăm 10% pentru Educaţie, se întâmplă deja, dăm 20% pentru Educaţie, deci s-a îndeplinit cererea PSD. Dacă mai sunt şi alte cereri, le discutăm concret”, a afirmat Cristian Ghinea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...