Majorarea cererii pentru maşini de lux şi creşterile de preţuri au alimentat profitul grupului german Mercedes-Benz anul trecut, transmit DPA şi Reuters.
În 2022, veniturile au urcat cu 12%, la 150 miliarde de euro, de la 133,8 miliarde de euro în 2021, în timp ce vânzările au crescut cu 12%, a anunţat vineri producătorul german de vehicule de lux.
Profitul atribuibil acţionarilor din operaţiuni continue a ajuns la 14,5 miliarde de euro, sau 13,55 euro pe acţiune, de la 10,7 miliarde de euro, sau 10 euro per titlu, în 2021. De asemenea, câştigurile înainte de taxe şi dobânzi, ajustate pentru elementele excepţionale au înregistrat un avans de 20% anul trecut, la 20,66 miliarde de euro.
Consiliul de Administraţie ar urma să propună pentru 2022 dividende de 5,2 euro pe acţiune, faţă de 5 euro per titlu în 2021.
Pentru 2023, Mercedes se aşteaptă ca vânzările să fie în linie cu cele din 2022.
Mercedes, una din puţinele companii germane care şi-au menţinut obiectivele pentru 2022 şi chiar au majorat în octombrie estimările de profit în pofida mediului instabil, şi-a îndeplinit ţinta de a înregistra o rentabilitate ajustată a vânzărilor la divizia auto de 13% - 15%, raportând un nivel al indicatorului de 14,6%.
Totuşi, compania estimează pentru 2023 o rentabilitate ajustată a vânzărilor la divizia auto de 12% - 14% şi câştiguri uşor sub cele din 2022.
Comenzile sunt reduse în Europa, iar China, cea mai mare piaţă auto din lume, a fost afectată de pandemie, dar cererea în SUA încă este solidă, a informat Mercedes.
Câştigurile companiei în trimestrul patru din 2022 s-au situat la 5,4 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la cinci miliarde de euro.
Mercedes va răscumpăra acţiuni de până la patru miliarde de euro până în 2025.
Nissan Motor Co şi Renault SA au anunţat că vor investi 600 milioane de dolari pentru a produce şase noi modele în India, una din cele trei pieţe în care cei doi producători auto intenţionează să colaboreze strâns în cadrul noii alianţe revizuite, transmite Reuters.
Decizia va ajuta la atenuarea scăderii cotei de piaţă a celor doi producători auto în India, piaţa cu cel mai rapid ritm de creştere a vânzărilor.
"Această investiţie este extrem de importantă nu doar în privinţa produselor, ci şi a tehnologiilor, cum ar fi vehiculele electrice, pentru a se extinde în India, a treia mare piaţă din lume, şi de asemenea să folosească India ca bază de export", le-a spus jurnaliştilor Ashwani Gupta, directorul operaţional al Nissan.
Cele două companii au anunţat într-un comunicat că fiecare va face trei noi modele în India, care vor fi construite pe platforme comune.
Două modele vor fi vehicule electrice (EV), primele ale Nissan şi Renault în India; celelalte vor fi SUV-uri.
Toate vor fi produse la fabrica Chennai, din sudul Indiei. Conform noii structuri a alianţei, Nissan şi Renault vor coopera strâns în America Latină şi în Europa.
În 2022, cele două companii aveau împreună o cotă de piaţă de aproximativ 3% în India. Spre deosebire de Nissan, Renault nu are o prezenţă semnificativă pe pieţe majore, cum ar fi China, Statele Unite şi Japonia, ceea ce ridică miza în privinţa succesului său în India. În această ţară, cei doi producători auto au interese complexe, deţinând împreună o fabrică şi un centru de cercetare-dezvoltare (R&D) în oraşul Chennai. Uzina poate produce anual aproximativ 500.000 de maşini dar funcţionează la aproximativ o treime din capacitate, arată datele din industrie.
Conform datelor S&P Global Mobility, vânzările auto în India au urcat cu 23% anul trecut, la 4,4 milioane unităţi, în timp ce alte pieţe au fost afectate de perturbările din lanţurile de aprovizionare. Anul trecut, Nissan a vândut doar 35.000 vehicule pe piaţa auto indiană, 60% din nivelul livrărilor Renault, de 87.000 unităţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...