CRIZA economică, dublată de o CRIZĂ politică în Italia. Efecte dezastruoase
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele a chemat ajutoare
Președintele a chemat ajutoare
Preşedintele italian, Sergio Mattarella, confruntat cu o criză politică provocată de demisia premierului Giuseppe Conte, l-a convocat pe fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi pentru o întrevedere miercuri la prânz, a anunţat marţi seară purtătorul său de cuvânt, notează AFP.

Această convocare a intervenit imediat după anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, că negocierile dintre partidele din coaliţia aflată la putere pentru formarea unui nou guvern au eşuat.

"Nu am constat o disponibilitate unanimă pentru a da naştere unei majorităţi" guvernamentale, a declarat Roberto Fico la finalul unei întrevederi cu preşedintele Sergio Mattarella care îi încredinţase misiunea de a evalua posibilitatea menţinerii actualei coaliţii, alcătuită din Partidul Democrat (centru-stânga), Mişcare 5 Stele (antisistem) şi micul partid Italia Viva al lui Matteo Renzi. 

Această criză politică intervine în condițiile în care Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat, anul trecut, un declin al Produsului Intern Brut de 8,8%, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat). Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, a precizat Istat.

Citește și Elon Musk a spus SECRETUL SUCCESULUI său în AFACERI. Poți și TU

Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi de turbulenţele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză.

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial şi de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania şi Spania au raportat creşteri neaşteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franţei s-a contractat mai puţin decât se estima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel