Criza energetică. Bogdan Chirițoiu: Să nu căutăm acum ţap ispăşitor la noi în curte
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Șeful de la Concurență spune că prețurile la energie nu vor reveni în câteva luni la ceea ce a fost în urmă cu 10 ani
Șeful de la Concurență spune că prețurile la energie nu vor reveni în câteva luni la ceea ce a fost în urmă cu 10 ani
Dacă toţi consumatorii primesc ajutoare, ei nu vor mai fi stimulaţi să utilizeze eficient şi să ia măsuri de reducere a consumului, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței în cadrul dezbaterii online cu tema ”Crica energetică - soluții la problemele momentului”, organizată de Trustul de presă DCNews. Potrivit spuselor sale, preţurile mari la energie nu reprezintă ceva strict trecător şi în câteva luni ne întoarcem la situaţia de acum 10 ani. 

"E clar că facem un efort excepţional lunile acestea, pentru că situaţia este excepţională, dar, aşa cum a spus şi ministrul Energiei, ne aşteptăm la o scădere din aprilie a preţului gazelor şi acest lucru într-o anumită măsură va duce şi la scăderea preţurilor la electricitate. Dar problema rămâne, preţurile mari la energie nu reprezintă ceva strict trecător şi în câteva luni ne întoarcem la situaţia de acum 10 ani", a spus Chiriţoiu. 

În opinia sa, este nevoie de mecanisme care să ajute la gestionarea situaţiei consumatorilor vulnerabili. "Dar fără să revenim la acel sistem destul de stupid pe care îl aveam înainte, când încercam să dăm la toată lumea, şi cui avea nevoie, şi cui n-avea nevoie, şi să ne prefacem că energia e ieftină, când ea de fapt nu este deloc ieftină", a îndemnat șeful de la Concurență, potrivit căruia, dacă toţi consumatorii primesc ajutoare, ei nu vor mai fi stimulaţi să utilizeze eficient şi să ia măsuri de reducere a consumului.

"Eu sunt convins că unele companii nu şi-au făcut bine treaba, am văzut asta şi la facturare, şi la branşare. Dar, dacă vorbim de preţuri, preţurile sunt mari în România nu din cauza unui lucru incorect pe care îl face o instituţie a statului român sau o companie. Preţurile cresc în toată Europa şi este imposibil să nu crească şi în România, pentru că Rusia nu livrează gaze la nivelul din anii anteriori, aceasta este realitatea şi inevitabil preţurile cresc la gaze şi electricitate. Sunt convins că multe companii nu şi-au făcut bine treaba, dar să nu căutăm acum ţap ispăşitor la noi în curte, când realitatea depăşeşte graniţele şi forţele noastre. Nu putem noi în România să obligăm Rusia să livreze gaze şi să schimbăm modul în care merg pieţele din Europa. Deci o doză de realism trebuie să avem", a apreciat Bogdan Chirițoiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel