Criza energetică: Industria franceză se pregătește pentru marele ȘOC
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de economisire a energiei electrice
Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de economisire a energiei electrice
Companiile energetice au făcut deja apel la francezi să facă economii pentru perioada de iarnă. Dar, în realitate, marii industriași sunt cei care vor avea de suferit de pe urma posibilelor întreruperi de energie electrică. Și se pregătesc pentru marele șoc.

Vine iarna... Pentru industriași, luna iunie nu este prea devreme pentru a se pregăti pentru perioada cea mai tensionată din punct de vedere energetic. Anul 2022 va fi, probabil, un an fără precedent, cu criza gazelor și cu centralele nucleare închise. Riscurile unor întreruperi de tensiune pe rețea sunt atât de mari încât guvernul organizează redeschiderea ultimei centrale pe cărbune pentru a prelua controlul în caz de nevoie.

Duminică, cele trei mari companii energetice (TotalEnergies, EDF și Engie) au semnat o declarație comună pentru a-i îndemna pe francezi la sobrietate, o modalitate de a-i pregăti pentru orice eventualitate.

În realitate, există puține șanse ca persoanele fizice să fie afectate de eventualele întreruperi de energie electrică. În prima linie, companiile și, în special, industriile mari consumatoare de energie sunt cele care vor fi afectate de întreruperile de sarcină.

Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru", spune Nicolas de Warren, președintele UNIDEN (Uniunea Industriilor Consumatoare de Energie). Ne îndreptăm spre o situație de tensiune majoră la început de toamnă, chiar și în condițiile normelor sezoniere.

Ținerea în frâu

Organizația și-a sensibilizat deja membrii cu privire la necesitatea de a elabora un plan de economisire a energiei. Totul ține de planificare", spune el. Este o chestiune de planificare", insistă el, "și anume, cum să plasezi opririle în mod inteligent pentru a nu fi luat prins cu garda jos.

Miza nu este nesemnificativă, deoarece riscurile de întrerupere a alimentării cu gaze sau cu energie electrică sunt reale pentru această iarnă, dacă țara va suferi un val de frig puternic. GRDF numără 3700 de mari consumatori de gaze. Cu toate acestea, nu toate își pot permite reduceri ale aprovizionării, chiar și pe termen scurt. De exemplu, un cuptor de sticlă trebuie să funcționeze continuu.

”Viitorul industriei este, de asemenea, în joc. Trebuie să schimbăm instalațiile pentru a trece de la gaz la electricitate sau trebuie să ne producem propria energie electrică”, așa cum a sugerat Carlos Tavares săptămâna aceasta?

Problema noastră este lipsa de vizibilitate în următorii trei sau patru ani", continuă Nicolas de Warren. Nu este puțin probabil ca prețul gazelor să se prăbușească în trei ani. Într-adevăr, resursele nu lipsesc, iar tensiunile geopolitice s-ar putea să se fi diminuat până atunci. Tot ce rămâne de făcut este să trecem de această iarnă. Iar acest lucru va necesita și o politică de stimulare din partea statului, potrivit UNIDEN, care salută, de asemenea, apelul companiilor energetice la o mai mare sobrietate.

Bonuri de alimente 

Între timp, Guvernul francez a anunțat introducerea bonurilor de alimente în valoare de 100 de euro pe gospodărie și 50 de euro pe copil - acestea vor fi eliberate familiilor cu venituri mici. Inițiativa este cuprinsă într-un proiect de lege pentru creșterea puterii de cumpărare și este de așteptat să acopere nouă milioane de gospodării.

În plus, documentul propune creșterea plăților sociale cu 4%, atragerea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a lega bonusurile angajaților de veniturile companiei și limitarea creșterii chiriilor la 3,5% pe an. Partidele de stânga cer să se adauge la proiectul de lege o majorare a salariului minim la 1.500 de euro și un venit garantat pentru studenții instituțiilor de învățământ profesional.

În același timp, se pune întrebarea dacă va fi posibil să se găsească fonduri pentru finanțarea acestor inițiative - conform estimărilor ministrului francez de finanțe Bruno Le Maire, vorbim de încă 20-25 de miliarde de euro - și în același timp împiedică creșterea inflației peste 7% în septembrie.

Citește și Deutsche Bank: Germania riscă recesiunea ”imediată”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.


pixel