Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Ţara noastră are printe cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, creșteri vor fi totuși, însă doar la anumite categorii. Producătorii de medicamente suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback.
Valul global de scumpiri lovește și în industria medicamentelor, care s-a confruntat deja cu provocări majore în criza de Covid 19. Toate aceste scumpiri se vor reflecta, la fel cum se întâmplă și în alte industrii, în prețurile de la raft, iar românii vor plăti mai mult pentru anumite tipuri de medicamente.
"Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime", a spus Simona Cocoş, președinte APMGR, potrivit Antena3.
Materiile prime pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu până la 60%, prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20 procente, iar cel pentru prospecte si ambalaje a crescut cu 15%. Creșteri colosale s-au înregistrat însă la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%. Iar toate aceste majorări au un impact major în industria farma din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei clawback.
"Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%.", a mai spus preşedintele APMGR.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România trage un nou semnal de alarmă și subliniază că taxa clawback devine de nesusținut în contextul economic actual, în special luând în considerare cele menționate mai sus, respectiv că în condiții de compensare 100%, medicamentele generice cu prețuri mici, de până la 50 de RON, platesc o taxa mai mare decat este mentionat in Lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
SUA apără acordul propus de...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...