Criza în industria Pharma. Ce medicamente se vor scumpi
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Criza în industria Pharma. Ce medicamente se vor scumpi Foto: Pexels.com
Criza în industria Pharma. Ce medicamente se vor scumpi Foto: Pexels.com
Scumpirile în lanț din ultima vreme reprezintă o adevărată provocare pentru piața farmaceutică din România.  

Ţara noastră are printe cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, creșteri vor fi totuși, însă doar la anumite categorii. Producătorii de medicamente suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback.

Valul global de scumpiri lovește și în industria medicamentelor, care s-a confruntat deja cu provocări majore în criza de Covid 19. Toate aceste scumpiri se vor reflecta, la fel cum se întâmplă și în alte industrii, în prețurile de la raft, iar românii vor plăti mai mult pentru anumite tipuri de medicamente.

"Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime", a spus Simona Cocoş, președinte APMGR, potrivit Antena3.

Materiile prime pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu până la 60%, prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20 procente, iar cel pentru prospecte si ambalaje a crescut cu 15%. Creșteri colosale s-au înregistrat însă la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%. Iar toate aceste majorări au un impact major în industria farma din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei clawback.

Avertismentul unui economist celebru: Trăim într-o CRIZĂ. Lucrurile nu vor mai fi ca înainte

"Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%.", a mai spus preşedintele APMGR.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România trage un nou semnal de alarmă și subliniază că taxa clawback devine de nesusținut în contextul economic actual, în special luând în considerare cele menționate mai sus, respectiv că în condiții de compensare 100%, medicamentele generice cu prețuri mici, de până la 50 de RON, platesc o taxa mai mare decat este mentionat in Lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel