CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
"Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici. În acest sens, PSD va supune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare următoarele propuneri:
1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro", transmite PSD.
Analistul Elena Cristian a vorbit despre impozitarea progresivă a pensiilor speciale, dar și a salariilor care depășesc un anumit prag.
Impozitarea progresivă a pensiilor speciale peste un anumit nivel, a pensiilor în plată. ”Așa ceva nu va fi posibil sau se va termina cu foarte multe procese câștigate, până la urmă, și tot cu cheltuieli imense pentru statul român. Pentru că nu prea ai cum să te întorci la o pensie, la un drept câștigat, așa cum spune legislația, așa cum spune Constituția, în prezent, și să schimbi regulile jocului”, a explicat Elena Cristian la RomâniaTV.
Jurnalista nu crede că se va putea acest lucru. ”Ce știu eu de la Ministerul Finanțelor. Știu că există acest proiect, știm cu toții acest lucru, s-a tot vorbit despre el. Ministerul Finanțelor caută bani, are nevoie de bani, dar nu doar pentru anul în curs, ci și pentru viitorii doi ani electorali, pentru că vor fi o serie de propuneri de majorare, în special pe zona socială. Începe campania electorală anul viitor, este nevoie de bani, pentru că acest nou Cod fiscal, dacă va fi adoptat în forma în care se discută, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, când va începe adevărata bătălie.
Majorare substanțială a punctului de pensie
Pentru ca anul viitor se va discuta despre o majorare substanțială a punctului de pensie. Este an electoral și de... Și da, se discută despre impozitare progresivă și cred că, până la urmă, se va ajunge la o soluție de compromis. Se discută de impozitarea salariilor mai mari decât salariul președintelui, ceea ce este o tâmpenie, nici nu găsesc cuvântul potrivit. Cum să faci așa ceva, cum să descurajezi? Fă-o la stat, dar nu descuraja companiile, unde salariile se câștigă pe criterii de performanță, unde unii oameni chiar acești bani și care iau 10.000 de euro pentru că merită într-o compania care chiar produce. Nu știu exact câte astfel de salarii sunt, dar nu cred că este corect să te raportezi la salariul de președinte”, a adăugat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...