Cum a ajuns sistemul energetic vacă de muls pentru clasa politică

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul energiei electrice în Europa a scăzut! Care este motivul
Prețul energiei electrice în Europa a scăzut! Care este motivul
Sistemul energetic, probabil unul dintre primele 3 sisteme ca importanță al unei țări, în România a fost transformat radical în ultimii ani, este de părere prof. Dumitru Chisalita, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Societățile energetice au fost ”cash cow-ul” (vaca de muls) pentru toate nevoile României. Ori de câte ori era nevoie de bani în România, asupra companiilor din energie sau îndreptat privirile: suplimentarea dividendelor, taxelor etc., toate acestea din cauzăcă acest sistem este sistemul care are o constanță în fluxul de bani. Practică ce a omorât investițiile în energie, deoarece ceea ce s-a construit în ultimii 20 de ani față de istoricul precedenților 20 de ani sau față de necesitățile curente, a fost neglijabil.

Societățile energetice, autoritățile, agențiile etc., au devenit culcușul pe bani mulți al oamenilor de partid, a sinecurilor, a fraților, surorilor și rudelor acestora, sufocând și prăbușind constant funcționalitatea și performanța reală a acestor instituții.

Dacă în urmă cu 20 de ani ”era uns politic” doar directorul  general, toți ceilalți: membrii consiliului de administrație, directorii, sefii de serviciu fiind exclusiv persoane de specialitate, după zeci de regulamente de guvernanță corporativă, cu scop de  profesionalizare a instituților și societăților de stat, de selecții realizate de firme de head hunting, de măsuri de depolitizare etc., s-a ajuns ca doar considerentele de ordin politic să fie importante pentru numirea oricui într-o funcție, iar politicul să impună până și portarii instituțiilor.

Sistemul energetic a devenit sistemul pentru a strânge bani de la oameni. Constatarea sociologică că românii nu suportă creșterile de taxe și impozite, și mai ales că acei conducătorii care au făcut-o, sunt șterși definitiv din politică, indiferent de ce au luat acele decizii, a dus la ”inventarea” colectării de bani la buget prin creșterea prețului la energie, mai ales că aici ai pe cine să dai vina – multinaționale și Rusia – ambele detestate de români. Este adevărat că acestă metodă i-a luat prin surprindere pe conducători în anul 2021, când prețurile au crescut și pe plan internațional și astfel i-a făcut să declare că asistăm la o ”situație atât de complicată cum nu a mai fost în ultimii 15 ani”. 

Toate acestea au sufocat sistemul energetic trecându-l prin mai multe procese de criză și aducându-l în stare de haos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel