Cum a devenit Irlanda campioana europeană a medicamentelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dublin
Dublin
Surpriză: nu în Statele Unite sau în Asia, ci în Europa va fi amplasat principala unitate de producție a celui mai bine vândut medicament din lume în acest an.

Este vorba despre medicamentul anticancer Keytruda, dezvolat de compania americană Merck MSD. El va fi fabricat în Europa, mai precis în Irlanda.

La periferia capitalei țării, Dublin, această nouă fabrică Merck MSD întruchipează succesul țării în atragerea industriei de înaltă tehnologie, în special a industriei farmaceutice. Nu, nu este o reușită conjuncturală, o întâmplare fericită, ci este rezultatul eforturilor depuse de ani de zile. Iar anul acesta, Irlanda înregistrează din nou cea mai puternică creștere economică din Uniunea Europeană. Se preconizează că PIB-ul său va crește cu 5,5% în 2023, față de o medie de 0,8% pentru întreaga Europă.

"În pofida planurilor de concedieri din sectorul tehnologic, Irlanda este încă la nivelul de ocupare deplină a forței de muncă, iar concurența pentru talente este acerbă", spune Mairéad McCaul, șefa diviziei de sănătate umană din Irlanda. Dar acest lucru nu îi descurajează pe producători. În Irlanda activează 85 de companii farmaceutice (inclusiv 10 giganți Big Pharma), precum și 14 dintre cele 15 grupuri majore ale tehnologiei medicale. Țara are atuuri solide dincolo de rădăcinile sale anglofone.

Primul exportator european

Deși Irlanda are doar 5 milioane de locuitori, cifrele sale sunt uluitoare pe segmentul farmaceutic. Țara a exportat medicamente în valoare de 68 de miliarde de euro în 2022, potrivit bazei de date Comtrade a Națiunilor Unite. Este "unul dintre cei mai mari exportatori de produse farmaceutice din lume și un lider în Europa", subliniază Mairéad McCaul. Pentru comparație, este de două ori mai mare decât exporturile Franței, unde industria farmaceutică (100.000 de locuri de muncă) generează vânzări totale de 63 de miliarde de euro, potrivit sindicatului său, Leem.

Irlanda a atras masiv companii farmaceutice datorită unei rate reduse a impozitului pe profit (și a stimulentelor guvernamentale pentru industrie, cercetare și dezvoltare etc.). Povara fiscală este mai ușoară decât în alte țări europene, deoarece și cheltuielile publice de sănătate sunt mai mici: o mare parte din populație deține o asigurare privată de sănătate. Dar "aspectul fiscal este doar o parte din poveste", spune Mairéad McCaul.

Cea mai tânără țară

O treime dintre multinaționalele care își desfășoară activitatea în această țară se află acolo de mai mult de 20 de ani. Poate că acesta este motivul pentru care "Irlanda are acum cea mai mare rată de absolvenți de studii științifice din Uniunea Europeană și a doua cea mai mare proporție de populație activă cu studii superioare", subliniază Mairead McCaul. Populația este, de asemenea, cea mai tânără din Uniunea Europeană. 33% din populația irlandeză are sub 25 de ani... Ei nu își fac griji în ceea ce privește reconversia profesională sau adaptarea la noile tehnologii și vorbesc engleza, ceea ce nu reprezintă o problemă.

Nu există nici birocrație și nici instabilitate în materie de reglementare, spre deosebire de alte state europene. "Decizia de a construi fabrica Merck MSD Biotech din Dublin a fost luată în 2018 și a fost gata în 2020. Este cel mai rapid timp de construcție din lume!", susține Liam Dunne, managerul șantierului. Primele livrări au avut loc în 2021, iar în 2022 a început deja extinderea uzinei. 

Până în 2026, întreprinderea din Dublin intenționează să producă atâtea doze de Keytruda cât să ajungă pentru 650.000 de pacienți pe an, ceea ce o va face cel mai mare sit de producție din lume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel