Coronavirusul și soarele. Lecția învățată în urmă cu 100 de ani

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Politicienii au făcut presiune în timpul pandemiei pentru a renunța la restricții
Politicienii au făcut presiune în timpul pandemiei pentru a renunța la restricții
Aerul curat, lumina soarelui și măștile improvizate sunt metodele care au funcționat în urmă cu un secol atunci când umanitatea a fost lovită de gripa spaniolă care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni.

În situația actuală în care criza se accentuează, guvernele lumii impun carantină și izolare iar adunările publice sunt descurajate.

Responsabilii lumii cu sănătatea publică au început cu aceeași abordare ca și în urmă cu 100 de ani, atunci când gripa spaniolă se împrăștia rapid în lume.

Rezultatele măsurilor au fost unele mixte. Însă din datele înregistrate atunci reiese că o tehnică de luptă împotriva gripei, puțin cunoscută astăzi, a fost eficientă.

Experiența acumulată în urmă cu o sută de ani în lupta cu cea mai mare pandemie de până acum ar putea să ne ajute, în săptămânile și lunile următoare.

În termeni foarte simpli, medicii au constata că pacienții cu gripă, cazurile grave de bolnavi care au fost îngrijiți în aer liber s-au recuperat mai bine decât cei tratați în interior. Combinația dintre aerul proaspăt și soare se pare că a împiedicat decesul pacienților iar numărul infecțiilor din rândul cadrelor medicale a scăzut semnificativ.

Noi temeri legate de modul de transmitere a Covid-19

Există și cercetări științifice în acest sens care susțin aceste afirmați. Conform unuia dintre studii, aerul din exterior este un dezinfectant natural (1). Aerul proaspăt poate omorâ virusul gripei dar și alți germeni nocivi. Și lumina soarelui (2) este un germicid iar acum există și probe că ucide virusul gripal.

Măștile improvizate

Acum, purtarea de măști chirurgicale oferă o oarecare protecție, însă au devenit greu de găsit și nu sigilează bine căile respiratorii.

Însă, în anul 1918, oricine intra la urgența spitalului din Boston, SUA, și intra în contact cu pacineții trebuia să poarte o mască de față improvizată.

Această mască era formată din 5 straturi de tifon care erau prinse de un cadru din sârmă care acoperea nasul și gura. Rama din sârmă avea forma astfel concepută să acopere fața dar fără a lăsa tifonul să atingă gura sau nările. Aceste măști erau înlocuite la fiecare două ore.

Improvizațiile acestea au fost precursoarele măștii de astăzi N95 care se folosește în spitale pentru a proteja echipele medicale de infecțiile transmise prin aer.

_________________________________________________

(1) May KP, Druett HA. A micro-thread technique for studying the viability of microbes in a simulated airborne state. J Gen Micro-biol 1968;51:353e66. Doi: 10.1099/00221287–51–3–353.

(2) Schuit M, Gardner S, Wood S et al. The influence of simulated sunlight on the inactivation of influenza virus in aerosols. J Infect Dis 2020 Jan 14;221(3):372–378. doi: 10.1093/infdis/jiz582.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel