Astfel, Vlad Gheorghe menționează că cerințele pe care oficialii europeni le impun se schimbă și devin tot mai rigide iar astfel gradul de responsabilizare al țării crește, odată cu asta.
”Suntem în întârziere cu cererile de plată, avem întârzieri de 6 luni în medie. În același timp, acum încep să vină reformele. Adică până acum s-a mers pe cereri de finanțare care nu aveau foarte multe reforme ca obligație, acum, pe măsură ce înaintăm, Guvernul trebuie să înceapă să livreze. Știu foarte bine că stau pe loc în țara foarte multe investiții începute pentru că nu sunt bani, nu există cashflow în trezorerii și sunt lovite inclusiv fondurile europene. Se întâmplă în toate unitățile administrative indiferent de culoare politică pentru că pur și simplu nu mai au bani și de aici disperarea lor. Trebuie să facă orice să convingă Comisia Europeană să dea drumul la bani”, menționează eurparlamentarul USR.
În acest context, conform spuselor sale, există un risc care se intensifică, acela ca statul să nu mai poată scoate bani pentru unele plăți cum ar fi pensiile.
”Bugetul în acest moment se îndreaptă către un blocaj destul de mare și este o problem pentru că, fiind la final de an, suprapus cu perioada sărbătorilor, când toată lumea își face bilanțul, este cel mai rău moment în care poți să intri în blocaj și doamne ferește să nu avem un blocaj și cu plata pensiilor pentru că am văzut zilele astea că erau niște întrebări în legătură cu data la care se plătesc pensile în decembrie. Ei au spus că pensiile pe card se vor plăti pe 12 decembrie dar în continuare nu știm dacă cu siguranță se vor plăti atunci pentru că nu sunt bani fiindcă au intrat în acest blocaj”, a mai spus acesta.
Felul în care Guvernul gestionează unele probleme financiare i-a atras atenția europarlamentarului. Având în vedere că au fost scoși de aproape șapte ori mai mulți bani din Fondul de rezervă, până acum în acest an, față de anii precedenți, mai precis 25 miliarde de lei. Vlad Gheorghe spune că acest lucru se datorează unor chestiuni care țin de transparență.
”O mare diferență când faci rectificare bugetară, totuși, trebuie să faci niște documente, avize și o logică în spate. La fondul de rezervă nu trebuie. Problema este că aceste miliarde în marea majoritate se duc către investiții netransparente și de foarte multe ori inutile pentru că știm că toate investițiile din PNDL, Anghel Saligny și altele sunt top la anchetele jurnalistice de risipă a banilor publici”, a mai declarat acesta.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...