Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Exportatorul a mai precizat că talibanii vor fi în mare măsură incapabili să folosească aparatele de zbor și vor avea un acces redus la echipajele de întreținere și piesele de schimb.
În timp ce talibanii nu au întâmpinat nicio opoziție din partea armatei afgane și au preluat controlul asupra marilor depozite de arme și vehicule, aceștia au capturat, de asemenea, cel puțin 100 de elicoptere Mi-17 Hip, un avion de transport fabricat în Rusia, achiziționat de SUA pentru forțele armate afgane, deoarece era relativ mai ieftin și mai ușor de manevrat decât UH-60 Black Hawks, fabricat în SUA.
"Flota de elicoptere de acolo este mare - mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri", a declarat Alexander Micheev, șeful exportatorului de stat rus Rosoboronexporter, potrivit agenției de știri Interfax. „Desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb.”
Alexander Miheev
Estimarea lui Miheev pentru numărul de elicoptere fabricate în Rusia care se află în Afganistan este semnificativ mai mare decât cel raportat anterior. Un raport din iulie al inspectorului general special SUA pentru reconstrucția Afganistanului (Sigar) spunea că armata afgană avea 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile. Mi-17 este versiunea de export a elicopterului rusesc Mi-8, care este produs în două fabrici din Kazan și Ulan-Ude din Rusia.
Câte dintre aceste elicoptere sunt acum în stare de zbor nu este clar, deoarece retragerea de către SUA a forțelor sale armate și atacul talibanilor și-au pus amprenta pe disponibilitatea forței aeriene afgane. Au apărut videoclipuri în care se văd luptătorii talibani care zburau într-un Mi-17, la începutul acestei luni. Dar nu există încă semne că talibanii desfășoară elicopterele în operațiuni de luptă.
SUA au trecut la furnizarea de Black Hawks către Afganistan în ultimii ani, în parte din cauza restricțiilor privind colaborarea cu producătorii de armament ruși și exportatorii Mi-17. Dar mult mai puține echipaje afgane fuseseră instruite pentru întreținerea aeronavei. Potrivit lui Sigar, disponibilitatea flotei Black Hawk a scăzut la jumătate, la doar 39%, din aprilie până în iunie, pe măsură ce contractanții de întreținere a aeronavelor au fost eliminați.
Occidentul a pierdut războiul împotriva jihadismului? ”EȘEC total”, spun analiștii
De ani de zile, flota de Mi-17 a constituit coloana vertebrală a forței aeriene afgane, lucrând regulat la transportul trupelor, livrarea muniției și evacuarea victimelor. SUA au început să achiziționeze elicoptere Mi-17 în 2005, cumpărând cel puțin 50 de astfel de aparate de zbor de la exportatorul de stat rus, înainte ca planurile de a cumpăra alte 30 de elicoptere să întâmpine opoziția în Congresul American în 2013.
Pentagonul făcuse presiuni pentru ca afacerea să se încheie. "Îl folosesc de ani de zile", a declarat secretarul apărării de atunci, Chuck Hagel, în mărturia sa la comisia din Congres din aprilie 2013, scria Washington Post. „Întreținere ușoară, nesofisticată. O putem obține destul de repede. Aceasta este cea pe care și-o doresc ei. ”
În timp ce afganii au reușit să învețe să întrețină aeronava relativ simplă, obținerea de piese de schimb, pe fondul unor relații tensionate între Moscova și Washington, a devenit o problemă.
„De îndată ce mecanicii încetează să mai poată asigura service-ul, echipamentul conform standardelor rusești devine nefuncțional”, a spus Miheev.
În timp ce talibanii s-au închis la Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioanele lor militare peste graniță în Uzbekistan. Într-o declarație a guvernului din Uzbekistan se spune că 46 de avioane afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost forțate să aterizeze în țara din Asia Centrală. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arată că 19 par a fi Mi-17 și nouă sunt Black Hawks.
Rusia a anunțat miercuri că va începe să evacueze până la 500 de cetățeni din Afganistan în patru avioane de transport. Ministerul de externe al țării a declarat că nu își va închide ambasada în țară și a ținut consultări de securitate cu oficialii talibani după căderea Kabul-ului de săptămâna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...