Cum puteţi avea o pensie de 6.800 de lei, în loc de 1.586 de lei. Soluţia dată de un parlamentar

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deputatul Claudiu Năsui arată cum putem avea o pensie de 6.800 de lei net pe lună? Şi asta "fără pensii speciale, fără pensii stabilite politic şi total contributive."

"Tot concursul de care crește mai mult punctul de pensie între PSD și PNL ne face să uităm că de fapt tot sistemul de pensii este problema. Dacă statul tot ne ia 25% din salariu o viață întreagă „pentru pensii”, nu merităm oare pensii care să nu mai depindă de mila politicienilor?Ca să realizăm amploarea dezastrului, din tot totalul contribuțiilor la pensie, românii rămân cu doar 21% din bani.

Nu punctul de pensie trebuie modificat, ci sistemul de pensii.Cum? Singura soluție pentru a avea o pensie decentă este accelerarea mersului către pilonul 2.

În România pensia majoritară este cea din pilonul 1, de stat. Pilonul 1 funcționează ca o schemă piramidală. Contribuțiile pe care le plătim merg doar ca să achite pensiile în plată azi. Este total nesustenabil.

Să ne uităm pe cifre concret.

În pilonul 1, pensia de stat, un român mediu (care are salariul mediu toată viața) va primi o pensie de 1.586 de lei.În pilonul 2, același român mediu cu aceleași contribuții ar avea o pensie de 6.800 de lei. Și nu este o pensie specială. Este o pensie contributivă care nu depinde cu nimic de factorul politic.Iată cât ne ia de fapt statul din pensia noastră.

În pilonul 1, românul mediu nu primește înapoi decât 21% din tot ce cotizează. Iar pensia lui depinde de pixul politicienilor. Așa că avem concursul partidelor de care crește mai tare pensiile.

Tot sistemul creează deficit și inflație. Degeaba cresc partidele pensiile cu 20%, dacă prețurile cresc cu 40%. Politicienii știu adevărul, dar nu le pasă. Preferă să joace în acest teatru absurd.

Motivul pentru care statul ne ia atâția bani este ca să acopere ceea ce numește datoria inter-generațională. Adică pensiile în plată.

Există soluții ca să rezolvăm odată această problemă și să accelerăm mersul către pilonul 2, ca să putem avea pensii decente. Putem să ducem veniturile din gazele din Marea Neagră tocmai către plata acestei datorii. Sau veniturile din redevențe. Sau atâtea alte venituri care ar putea fi folosite pentru a rezolva în mod durabil problema pensiilor, în loc să se ducă în găuri negre.

Gândirea pe termen scurt omoară România. Putem avea pensii bune, nespeciale, contributive și care nu depind de clasa politică. Dar pentru asta trebuie o clasă politică care nu își vede doar propriul interes și buzunar. Interesul politicienilor este ca pensionarii să depindă de pixul lor.

Să poată ei decide dacă mai dau ceva și cui. Asta în timp ce ei își asigură pensii speciale pentru ei și categoriile de care au nevoie. Asta în timp ce pentru românii obișnuiți nu rămâne nici un sfert din cât contribuie", explică deputatul Năsui.

 

Citeşte şi: Modul în care va fi făcută majorarea pensiilor provoacă tensiuni în coaliţia de guvernare

 

Modul în care va fi făcută majorarea pensiilor anul viitor provoacă tensiuni tot mai mari în Coaliţie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit ieri la o reuniune a partidului, folosind tonul cel mai critic de până acum la adresa partenerilor de guvernare de la PNL. A spus din nou că pensiile mici trebuie să crească cu procentul cel mai mare, şi a transmis liberalilor că nu ar avea dreptul să dea vreo indicaţie în ceea ce priveşte acest subiect sensibil pentru PSD.

Marcel Ciolacu: "Pensiile mici trebuie să crească în România cu peste 15%, fiindcă altfel aceşti oameni nu vor putea depăşi perioada următoare. Rostul nostru, ca şi social-democraţi, este în primul rând să avem grijă de aceşti oameni cum am avut în ultimii 32 de ani. Ei nu au avut grijă şi îi rog frumos să aibă decenţa şi să se oprească din această mascaradă pe care o fac în acest moment. Pentru că eu şi colegii mei nu vom accepta acest lucru."

Neînţelegerile ţin de modul în care să fie alocat procentajul de 15% cu care poate creşte bugetul pentru pensii, iar reacţia liderului PSD vine după ce PNL a insistat că legal şi corect este ca acesta să fie procentajul general de creşteri pentru toate pensiile, altfel ar fi neconstituţional, spun liberalii. Premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: "Nu cred că este un subiect pe care să ne angajăm într-o dispută politică. Aici este nevoie de o soluţie, o soluţie responsabilă legată de modul în care asigurăm oamenilor creşterea venitului, astfel încât să compensăm efectele pe care le cauzează inflaţia. Şi această soluţie trebuie să fie una legală, posibilă, sustenabilă."

Disputele din coaliţie pe tema pensiilor vin în timp ce Comisia Europeană ar fi transmis din nou Guvernului că România trebuie să se încadreze în procentajul de 9,4 % din PIB la acest capitol. Este un procentaj care ar putea complica şi mai mult calculele din coaliţie pe această temă. Însă, prim-ministrul spune că angajamentele din PNRR cu privire la pensii nu împiedică majorarea de anul viitor. Comisia insistă şi că până la sfârşitul anului guvernanţii trebuie să reformeze sistemul de pensii sociale, inclusiv pe cele militare, o condiţie de care ar depinde aprobarea celei de-a treia cereri de plată pentru fonduri europene. Premierul Nicolae Ciucă a avut o reacţie ieri şi pe acest subiect şi a spus din nou că pensiile militare nu sunt speciale, ci pensii de serviciu pe bază de contributivitate, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel