Michael de Kent și-a folosit rudenia și faima regală pentru a acționa ca intermediar plătit între Regatul Unit și Rusia. Prezentat de partenerul său de afaceri, marchizul de Reading, drept "ambasadorul neoficial al Majestății Sale la Moscova", acest aristocrat în vârstă de 78 de ani, cu abilități interpersonale considerabile, are acces direct la urechea lui Vladimir Putin, pe care îl poate suna direct. Astfel, la cererea Kremlinului, prințul găzduiește frecvent seminarii și dineuri profitabile pentru a pune în legătură cercurile politice și de afaceri rusești cu factorii de decizie londonezi.
De fapt, președintele Putin i-a acordat "Ordinul Prieteniei", cea mai înaltă distincție rusă acordată unui străin, ca recunoaștere a eforturilor sale de a consolida cooperarea anglo-rusă.
Prințul și Putinștii
Anul trecut, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu comercianții de aur din Coreea de Sud care doreau să fie puși în contact cu marii mahări ai Kremlinului. Prințul a fost de acord să folosească agenda sa de adrese pentru o taxă de 10.000 de lire sterline (11.620 de euro) pe zi. El a declarat că este pregătit să înregistreze un discurs pentru investitorii companiei din apartamentul său de la Palatul Kensington pentru suma de 200.000 de dolari. Maniere elegante, patină inimitabilă, onorarii ridicate și discreție: succesul său se bazează în mare parte pe manualul de deschizător de uși cu sânge albastru perfect.
Citește și: Meghan Markle, certată RĂU cu banii. Îi termină una, două
"Prințul și putinisștii", acesta era titlul care a apărut pe prima pagină a Sunday Times din 9 mai. Ziarul a expus în mare detaliu matrapazlâcurile celui pe care îl numește "Prințul de închiriat". Interlocutorii coreeni ai lui Michael of Kent au fost de fapt doi dintre jurnaliștii de investigație, care l-au filmat cu camera ascunsă. Demascat, prințul Michael a aruncat toată vina pentru incident pe asociatul său, marchizul de Reading, "un prieten drag care, pentru a mă ajuta, a sugerat o misiune pe care nu aș fi vrut să o fac niciodată".
La rândul său, Palatul Buckingham a subliniat că este vorba despre o chestiune privată.
Dar controversa este o rușine majoră pentru guvernul britanic. Anturajul lui Putin a fost supus unor sancțiuni economice de la izbucnirea războiului cu Ucraina. Disputa bilaterală a fost agravată de atacul chimic cu Novichok asupra transfugului Serghei Skripal din Salisbury și de asasinatele misterioase ale opozanților ruși din Londra.
Scandaluri în serie
Abaterile prințului Michael de Kent evidențiază încă o dată conflictul de interese dintre statutul regal și activitățile comerciale. Pentru familia regală britanică, afacerile sunt prea des sinonime cu scandalul. Cea mai recentă controversă îl privește pe Peter Phillips, unul dintre nepoții reginei, care a făcut o înțelegere cu un oficial al Partidului Comunist Chinez pentru care a lăudat meritele laptelui produs la o fermă a primăriei din Shanghai.
Elisabeta a II-a este îngrozită de acest scandal în care este implicat un membru important al familiei sale. Mai ales că soția prințului, Marie-Christine, este de ceva vreme în atenția presei. De origine austriacă, biata femeie are un tată nazist. Stilul său de viață extravagant și remarcile rasiste i-au adus oprobriul general. Șefa statului nu a primit cu plăcere un interviu pe care tulburătoarea ei verișoară de cununie l-a acordat televiziunii americane, în care a explicat în termeni deloc diplomatici antagonismul Elisabetei a II-a față de ea: "Eu sunt foarte înaltă, iar regina este foarte mică”.
Regina a fost informată de dezvăluirile din Sunday Times și a tăiat imediat numele prințului și a senzualei sale soții de pe lista de invitați la funeraliile prințului Philip, care au avut loc pe 17 aprilie la Windsor. În acest proces, dezamăgirea verișoarei sale o va reduce la tăcere o dată pentru totdeauna pe Meghan, care și-a justificat în repetate rânduri cererea de a putea combina funcția regală cu o carieră profesională, citându-l ca exemplu pe prințul Michael.
Problema nu este că astfel de lucruri sunt iertate, ci că ele nu sunt niciodată uitate. Ca o bună englezoaică, regina are o memorie lungă și necruțătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...