Cum verifici dacă ai TELEFONUL INFECTAT. Spyware-ul Pegasus poate fi eliminat

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Telefoanele multor persoane au fost infectate cu spyware-ul Pegasus
Telefoanele multor persoane au fost infectate cu spyware-ul Pegasus
Cu câteva zile în urmă, a devenit cunoscut faptul că spyware-ul numit Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group pentru serviciile de informații, este folosit pe scară largă pentru a spiona în secret cetățeni din lumea întreagă.

Potrivit specialiștilor în securitatea informațiilor, cel puțin 50 de mii de dispozitive au fost infectate în întreaga lume. Acest număr nu pare remarcabil de mare, dar Pegasus este foarte periculos. Acesta permite preluarea controlului complet al smartphone-ului, citirea  în secret a corespondenței, să înregistreze conversații telefonice, să vizualizeze fotografii și videoclipuri.

Antivirusurile populare nu pot detecta Pegasus, deoarece acest malware exploatează vulnerabilități necunoscute dezvoltatorilor de sisteme de operare și aplicații antivirus.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a dezvoltat un utilitar care vă permite să identificați acest malware. Se numește MVT (Mobile Verification Toolkit), iar codul său sursă este disponibil pe GitHub.

Utilitarul MVT este compatibil cu telefoanele Android și iOS, dar nu există soluții gata făcute pentru instalarea rapidă a aplicației. Acestea trebuie să fie compilate pentru un anumit dispozitiv, care se poate face numai pe un computer cu Linux sau macOS.

Spionarea civililor. Scandal internațional. Țintele: activiști, jurnaliști și avocați

Utilitarul salvează o copie de rezervă a datelor de pe smartphone pe computer, scanează toate datele și verifică dacă dispozitivul este infectat cu spyware-ul Pegasus și informează utilizatorul dacă informațiile de pe dispozitivul său ar putea fi compromise și transferate către terți.

Acest utilitar, în special, scanează jurnalele de transfer de date - acolo pot fi găsiți indicatori de infectare (informații despre trimiterea istoricului apelurilor, SMS-uri, mesaje IM și alte lucruri către un server). Pe iOS, aceste jurnale sunt stocate mai mult decât pe Android, deci este mult mai ușor să detectați spyware-ul Pegasus pe iPhone. Având în vedere complexitatea utilizării setului de instrumente de verificare mobilă, acest utilitar ar trebui recomandat numai utilizatorilor cu experiență în tehnologie sau celor care suspectează că au telefonul infectat cu Pegasus.

Experții în securitatea informațiilor cred că acest spyware este utilizat pentru supravegherea țintită. Nu infectează dispozitive aleatorii, ci doar smartphone-uri aparținând unor persoane specifice ale căror activități sunt de interes pentru cei care controlează acest software. Fiecare licență Pegasus costă sute de mii de dolari, astfel încât supravegherea se efectuează în principal asupra celor cu informații valoroase (de exemplu, politicieni, lideri de afaceri sau jurnaliști ai publicațiilor importante).

Deși cazul Pegasus a devenit foarte cunoscut datorită știrilor recente, sute de alte aplicații de spionaj continuă să ruleze în tăcere și să spioneze. Multe programe funcționează într-o zonă gri care se prezintă ca și control parental sau alte aplicații legitime. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel