CumEx Files: O fraudă fiscală de 55 miliarde de euro
Autor: Elena Cristian | 18 oct 2018, 15:49
O afacere fiscală de dimensiuni colosale, dezvăluită de 19 de mijloace europene de informare în masă, în cadrul unei anchete comune. O operațiune complexă prin care 55 de miliarde de euro au fost subtilizate în mai multe țări în decurs de 15 ani. Cum a fost posibil?

Un scandal care nu seamănă nici cu Panama și Paradise Papers, pentru că nu au existat paradisuri fiscale sau societăți-paravan. Banii nu au fost ascunși în străinătate, Fonduri de investiții și bănci au profitat de breșele legislațiilor fiscale pentru a juca pe impozitul pe dividende.

În cel mai bun caz, au reușit să nu le plătească. În cel mai rău, ei au transformat totul într-o sursă de profit, obținând rambursarea impozitelor neplătite. Spre deosebire de scandalurile legate de offshore, acest tip de fraudă și evaziune fiscală nu s-a aflat niciodată în vizorul autorităților.

Potrivit unor prime evaluări, în acest mecanism au fost cuprinse 11 state europen, respectiv Germania, Franța, Spania, Italia (4,5 miliarde), Olanda, Danemarca (1,7 miliarde), Belgia (201 milioane euro), Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția Cotidianul Le Monde, una dintre publicațiile implicate în anchetă, în Franța, frauda s-ar ridica la 3 miliarde de euro pe an.

În cazul Germaniei, suma variază de la 5,3 miliarde de euro, potrivit ministerului german de finanțe, la 30 miliarde, conform presei. Se pare că întreg mecanismul a fost gândit de un renumit avocat german, Hanno Bergen și constă în cumpărarea și vânzarea de acțiuni în ziua în care urmau să fie vărsate dividendele atât de rapid, încăt administrația fiscală să nu identifice adevăratul proprietar.

Manipularea, care necesitatea participarea mai multor investitori, permite ca rambursarea aceluiași impozit pe dividende să fie revendicat de mai multe ori.

Ce înseamnă CumEx?

Sunt două scheme de optimizare și de fraudă pe dividende, care au fost botezate pornind de la locuțiunile latine ”cum” (cu) și ”ex” (fără). Acestea fac referire la perioadele când acțiunile bursiere sunt tranzacționate de traderi: cu sau fără dividende. ”CumEx este frauda”. ”CumCum” este optimizarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe