Cursa înarmării. Vladimir Putin: Sfârșitul omenirii se AMÂNĂ
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Liderul rus vede totul în negru
Liderul rus vede totul în negru
Preşedintele rus a salutat miercuri prelungirea tratatului New START (START-3) de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american, care, în opinia lui, descurajează cursa înarmării și îndepărtează pericolul ca omenirea să se confrunte cu un război cu consecințe dintre cele mai devastatoare. Liderul de la Kremlin a avertizat, totuși, că securitatea globală rămâne ameninţată de tensiuni internaţionale crescânde, scrie presa internațională.

Această prelungire "este fără îndoială un pas în direcţia cea bună", a spus Putin, într-un discurs video în cadrul forumului de la Davos, avertizând totodată că ordinea mondială riscă în continuare "să evolueze de o manieră imprevizibilă şi incontrolabilă".

El a subliniat că un nou conflict mondial ar marca "sfârşitul civilizaţiei", făcând o paralelă între "provocările şi ameninţările" tot mai numeroase la nivel global şi anii 1930 care au dus la cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Amploarea ameninţărilor (de atunci şi de astăzi) este comparabilă (...) şi nimic din toate astea nu favorizează stabilitatea, caracterul previzibil al relaţiilor internaţionale" a spus el, adăugând că "incapacitatea de a rezolva astfel de probleme a dus la război mondial în secolul al XX-lea".

Potrivit lui Vladimir Putin, pandemia de coronavirus a accelerat transformările sociale, economice şi politice în curs, ceea ce alimentează "contradicţiile" susceptibile să destabilizeze ordinea mondială.

Citește și Rusia lui Vladimir Putin preia controlul! Va fi lider mondial

Parlamentul bicameral al Rusiei a ratificat miercuri prelungirea cu cinci ani a tratatului de dezarmare nucleară New START cu SUA, ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări.

New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel