Cursa înarmării. Vladimir Putin: Sfârșitul omenirii se AMÂNĂ

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Liderul rus vede totul în negru
Liderul rus vede totul în negru
Preşedintele rus a salutat miercuri prelungirea tratatului New START (START-3) de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american, care, în opinia lui, descurajează cursa înarmării și îndepărtează pericolul ca omenirea să se confrunte cu un război cu consecințe dintre cele mai devastatoare. Liderul de la Kremlin a avertizat, totuși, că securitatea globală rămâne ameninţată de tensiuni internaţionale crescânde, scrie presa internațională.

Această prelungire "este fără îndoială un pas în direcţia cea bună", a spus Putin, într-un discurs video în cadrul forumului de la Davos, avertizând totodată că ordinea mondială riscă în continuare "să evolueze de o manieră imprevizibilă şi incontrolabilă".

El a subliniat că un nou conflict mondial ar marca "sfârşitul civilizaţiei", făcând o paralelă între "provocările şi ameninţările" tot mai numeroase la nivel global şi anii 1930 care au dus la cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Amploarea ameninţărilor (de atunci şi de astăzi) este comparabilă (...) şi nimic din toate astea nu favorizează stabilitatea, caracterul previzibil al relaţiilor internaţionale" a spus el, adăugând că "incapacitatea de a rezolva astfel de probleme a dus la război mondial în secolul al XX-lea".

Potrivit lui Vladimir Putin, pandemia de coronavirus a accelerat transformările sociale, economice şi politice în curs, ceea ce alimentează "contradicţiile" susceptibile să destabilizeze ordinea mondială.

Citește și Rusia lui Vladimir Putin preia controlul! Va fi lider mondial

Parlamentul bicameral al Rusiei a ratificat miercuri prelungirea cu cinci ani a tratatului de dezarmare nucleară New START cu SUA, ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări.

New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel