Oamenii care sunt în mod natural extrovertiți și lucrează bine cu cifrele au cel mai mare succes și găsesc o adevărată satisfacție în această carieră. Este important de remarcat că persoanele care nu sunt foarte sociabile sau au o problema de comunicare pot găsi dificil aspectul de negociere al acestei cariere. Cu toate acestea, există o serie de programe de formare pentru a ajuta profesioniștii în achiziții să depășească această problemă.
Prima cerință pentru a deveni un profesionist în achiziții este de a finaliza cu succes un curs pentru a obține o licență sau o diplomă de la o instituție de învățământ postliceală sau de educație acreditată. Acest lucru este esențial. Unele universități oferă un program de formare specific pentru achiziții, dar acestea sunt adesea programe lungi și nu toată lumea poate avea posibilitatea de a le urmă. De ce? Pentru că sunt o mulțime de persoane care au absolvit o altă școală sau universitate și se gândesc să schimbe carieră. Pentru unele persoane este destul de dificil să înceapă noi studii universitare. De aceea, un curs acreditat poate fi binevenit. Cursul pentru ocupatia: “Expert Achizitii Publice” este autorizat de Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala.
O certificare profesională este de neprețuit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, deoarece oferă o anumită garanție potențialilor angajatori în ceea ce privește pregătirea, experiența și cunoștințele candidaților.
Nu este nevoie de o experiență în domeniul achizițiilor publice în acest caz, însă pentru a urma cursul este nevoie de o diplomă universitară sau un master. Există un examen final pe care fiecare candidat trebuie să îl promoveze pentru a obține desemnarea profesională.
Cunoașterea legislației actuale este foarte importantă și formează baza pentru aproape toate procesele de achiziție. Cursurile oferite de instituțiile acreditate se concentrează pe acest aspect al achizițiilor. Verifică detaliile cursurilor și vezi dacă există asemănări între cursurile pe care le-ai finalizat deja.
Experiența de lucru în achiziții poate include procesarea cererilor de cumpărare, revizuirea ofertelor, gestionarea unei proceduri de ofertă și alte activități conexe. Deși negocierile reprezintă o componentă majoră a jobului unui profesionist în achiziții, foarte puțini oameni sunt capabili să câștige experiență folosind această abilitate fără certificare și educație. Această experiență de lucru este esențială pentru a te ajută să devii un profesionist în achiziții.
Un expert în achiziții poate lucra într-o instituție de stat sau poate oferi servicii de consultanță în achiziții. Ce înseamnă consultanță?
Consultanța în achiziții este un serviciu profesional oferit de oameni cu experiență vastă și expertiză în diverse aspecte ale achizițiilor. Achiziția, așa cum am specificat mai sus, este procesul de selectare a furnizorilor și de semnare a contractelor de achiziție de bunuri și servicii de către o companie. Tipurile de bunuri și valoarea totală în RON (sau Euro) a contractului variază foarte mult, în funcție de industrie și de dimensiunea companiei.
Pe lângă achizițiile tradiționale, implementarea sistemului a crescut semnificativ cererea de consultanți în achiziții. Acești consultanți trebuie să fie experți în domeniu, capabili să consilieze compania și personalul din sistem cu privire la care sunt cele mai bune practici și cum să folosească sistemul pentru a beneficia la maximum. Acest aspect al achizițiilor include și proiectarea și utilizarea sistemelor electronice de achiziție adică SEAP/SICAP. Aceste instrumente sunt din ce în ce mai populare ca mijloc de creștere a eficienței și de îmbunătățire a transparenței în cadrul organizației companiei.
Există două tipuri principale de companii care oferă servicii de consultanță în achiziții: mari companii multinaționale și firme de consultanță specifice furnizorilor. Toate firmele de consultanță oferă acces la experți în domeniu, care sunt angajați pentru a îndeplini o anumită sarcină sau funcție. Serviciile unui consultant sunt, în general, necesare în circumstanțe în care personalul intern nu are abilitățile necesare pentru a schimbă procesul curent de afaceri sau nu există un asemenea angajat în companie. Se așteaptă ca consultantul să plece la sfârșitul misiunii, iar personalul va finaliza cele necesare achiziției. În schimb, companiile și instituțiile de stat au, de obicei, proprii experți în achiziții publice.
Consultanții în achiziții călătoresc mult, lucrând pentru companii care au una dintre cele trei nevoi principale: revizuirea politicii de achiziții, îmbunătățirea procesului de afaceri actual sau implementarea unui sistem de achiziții. Încă o dată, subliniem cât este de important că, pentru a deveni consultant în achiziții, toți consultanții în achiziții să aibă studii superioare, certificare profesională și experiență semnificativă în domeniul achizițiilor.
Industria de consultanță în achiziții a crescut rapid în ultimii ani și este de așteptat să continue să crească în următorii 10-15 ani. S-a demonstrat că aplicarea unor concepte de achiziții binecunoscute economisește companiilor costuri reale, precum și timpul personalului. Economiile realizate sunt adesea realizate prin procese de afaceri mai bune sau prin negociere și nu necesită o reducere a serviciilor. Atunci când o companie angajează o firmă de consultanță în achiziții, solicită un plan detaliat al proiectului și revizuiește CV-urile consultanților alocați proiectului. Într-o asemenea echipa există un manager de proiect cu experiență și autoritate atribuit proiectului.
Fie că dorești să devii expert în achiziții publice pentru instituția la care lucrezi sau să-ți deschizi propria firma de consultanță, un asemenea curs îți va deschide noi oportunități în carieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...