Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, după relatările din presă cu privire la legăturile sale cu Rusia, relatează AFP şi dpa.
Arne Schönbohm se afla în centrul atenţiei deoarece mass-media menţionaseră legătura ei cu o asociaţie de consultanţă în domeniul securităţii cibernetice, ea însăşi suspectată de contacte cu serviciile ruse de informaţii.
"Acuzaţiile bine cunoscute şi larg discutate în mass-media au afectat permanent încrederea publică necesară în neutralitatea şi imparţialitatea" preşedintelui autorităţii de vârf din Germania pentru securitate cibernetică, a indicat Ministerul de Interne.
"Acest lucru este cu atât mai adevărat în situaţia actuală de criză în ceea ce priveşte războiul hibrid rusesc", a adăugat sursa citată.
Ministerul precizează faptul că o examinare a acestor acuzaţii este în desfăşurare. "În aşteptarea încheierii acestei examinări, prezumţia de nevinovăţie se aplică în mod firesc doamnei Schönbohm", adaugă ministerul.
Demiterea survine într-un moment în care Germania este în alertă maximă pentru posibile acte de sabotaj ale Moscovei. După scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 construite pentru transportul gazului rusesc în Europa, această ţară a suferit pe 8 octombrie un sabotaj feroviar de amploare, pentru care unii au evocat pista rusească în contextul războiului din Ucraina.
Sediul Ministerului Transporturilor din Berlin a fost vizat marţi dimineaţă de activiştii pentru climă care au blocat intrarea în instituţie şi au aruncat cu vopsea roşie în zona de acces, relatează dpa.
Ministerului Transporturilor este cel de-al doilea minister german devenit ţinta activiştilor pentru a doua zi consecutiv în capitala Berlin.
Alţi protestatari au blocat accesul pe străzile din jurul ministerului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.
Nouă activişti s-au lipit de asfalt cu o substanţă adezivă în zona de intrare în minister, în timp ce alţi doi s-au lipit de trotuar, a detaliat poliţia. Ulterior, protestatarii au fost îndepărtaţi de poliţiştii din zonă.
Un număr de 50 până la 60 de persoane au fost implicate în protest. Conform grupării Scientist Rebellion, participanţii au fost 60 de oameni de ştiinţă din 12 ţări europene.
Ei au lipit pe zidurile ministerului articole ştiinţifice despre criza climatică şi au cerut guvernului să introducă politici de protejare a mediului, precum o limită de viteză mai mică pe autostrăzi.
Gruparea Scientist Rebellion se descrie ca fiind o asociaţie de oameni de ştiinţă fondată în 2021, care solicită acţiuni imediate pentru limitarea schimbărilor climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...