Cutremurul din Turcia. Ankara a evaluat costurile: Peste 84 miliarde de dolari

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Zecii de mii de clădiri puse la pământ, culturi distruse, drumuri făcute praf, pământul rupt în două / Foto: bursa5n1k.com/
Zecii de mii de clădiri puse la pământ, culturi distruse, drumuri făcute praf, pământul rupt în două / Foto: bursa5n1k.com/
În urmă cu câteva zile, agenția americană de evaluare financiară, Fitch, estima valoarea daunelor provocate de devastorul val de cutremure care a lovit Turcia, la 4 cel mult 8 miliarde de dolari. O cifră destul de disproporționată față de amploarea dezastrului produs: lăsând la o parte pierderile de vieți omenești, seismul a culcat la pământ mai mult de 31.000 de clădiri. Mai trebuie puse la socoteală imobilele care abia se mai țin pe picioare, culturile compromise și multe altele. Ankara a făcut propriile ei calcule. 

Cel mai devastator cutremur care a lovit Turcia în aproape un secol, de fapt un val de seisme extrem de puternice, așa cum nu s-a mai întâmplat de când sunt observate aceste fenomene, ar putea costa ţara până la 84,1 miliarde de dolari, a arătat o organizaţie a oamenilor de afaceri din Turcia, în timp ce un oficial din cadrul Guvernului de la Ankara a estimat costurile la peste 50 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie a crescut luni dimineaţa la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).

Potrivit unui raport publicat zilele trecute de Turkish Enterprise and Business Confederation, costurile pagubelor se ridică la 84,1 miliarde de dolari, dintre care 70,8 miliarde de dolari pentru repararea miilor de locuinţe distruse, 10,2 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului naţional şi 2,9 miliarde de dolari ca urmare a zilelor de lucru pierdute. Raportul estimează că principalele costuri vor fi cele cu reconstruirea locuinţelor, a liniilor pentru transportul energiei electrice şi a infrastructurii, precum şi acoperirea nevoilor de adăpost, pe termen scurt, mediu şi lung, ale sutelor de mii de oameni care au rămas fără locuinţă.

În decurs de numai un an

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunţat că statul va finaliza reconstrucţia caselor în decurs de un an, iar Guvernul de la Ankara pregăteşte un program care va permite ţării "să stea din nou în picioare." Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turceşti lovite de cutremurul de săptămâna trecută, sau 15% din populaţia Turciei, şi aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.

Duminică, Mahmoud Mohieldin, director executiv în cadrul Fondului Monetar Internaţional, a estimat că este puţin probabil ca impactul cutremurului din 6 februarie asupra PIB-ului Turciei să fie similar cu cel provocat de cutremurul din 1999 care a lovit centrul industrial din nord-vestul ţării. Mohieldin a adăugat că, după impactul iniţial care se va resimţi pe parcursul următoarelor câteva luni, investiţiile publice şi private în reconstrucţie ar putea impulsiona PIB-ul Turciei în viitor.

Măsuri imediate 

Cu toate acestea, atât economiştii cât şi oficialii turci estimează că seismul ar urma să şteargă până la două puncte procentuale din creşterea economică a Turciei în acest an. Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creştere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.

În vara acestui an în Turcia ar trebui să aibă loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare şi, potrivit analiştilor, acestea ar urma să fie cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Erdogan în cele două decenii de când este la putere.

O stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni a fost declarată în cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrală a Turciei a amânat plăţile la anumite credite. La rândul său, Trezoreria turcă a declarat situaţie de forţă majoră până la finele lunii iulie şi a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată. 

Citește și Cutremur în Turcia și Siria. 113 persoane arestate. Peste 33.000 de morți, conform unui bilanț provizoriu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel