Dacă dispar ghețarii, rămânem în întuneric, fără apă și mâncare, cu economii la pământ
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un studiu care a stabilit nouă efecte dezastruoase
Un studiu care a stabilit nouă efecte dezastruoase
Pe măsură ce ghețarii dispar, oamenii pierd mult mai mult decât gheață. De ce se topesc, ce se întâmplă dacă dispar, care sunt efectele devastatoare asupra vieții.

Pe măsură ce ghețarii se retrag, ei modifică povestea umană în moduri profunde. Ghețarii din întreaga lume se micșorează mai repede decât se credea până acum, lucru care vine cu multe efecte nedorite pentru omenirea care se bazează de gheață pentru apă, energie și hrană.

Activitatea umană este principalul vinovat pentru emisiile de dioxid de carbon și de alte gaze cu efect de seră. Nivelul mării și stabilitatea globală depind de modul în care evoluează aceste mari mase de zăpadă recristalizată

Nu există niciun loc de pe planetă, cu excepția Asiei de sud-est, capabil să reziste efectelor unui fenomen care a topit peste 9,6 miliarde de tone de gheață glaciară în lume începând din 1961, potrivit unui studiu realizat în 2019 prin satelit de către Universitatea din Zurich (Elveția), și care amenință să evapore peste o treime din toți ghețarii până în 2100, potrivit World Wildlife Fund.

Universitatea din Zurich a arătat că topirea ghețarilor s-a accelerat în ultimele trei decenii. Această pierdere de gheață a ajuns deja la 335 de miliarde de tone pe an, ceea ce reprezintă 30% din rata actuală de creștere a oceanelor.

1. Creșterea nivelului mării

Topirea ghețarilor a contribuit la creșterea nivelului mării cu 2,7 centimetri din 1961. În plus, ghețarii lumii conțin suficientă gheață, aproximativ 170.000 de kilometri cubi, pentru a ridica nivelul mării cu aproape o jumătate de metru.

Topirea ghețarilor contribuie la creșterea nivelului mării, ceea ce, la rândul său, sporește eroziunea costieră și crește valurile de furtună, deoarece încălzirea temperaturilor aerului și ale oceanelor creează furtuni de coastă mai frecvente și mai intense, precum uraganele și taifunurile. Mai exact, calote glaciarele din Groenlanda și Antarctica sunt cele care contribuie cel mai mult la creșterea globală a nivelului mării. În prezent, stratul de gheață din Groenlanda dispare de patru ori mai repede decât în 2003 și contribuie deja cu 20% la creșterea actuală a nivelului mării.

Cât de mult și cât de repede se vor topi aceste calote de gheață din Groenlanda și Antarctica în viitor vor determina în mare măsură creșterea nivelului oceanelor în viitor. Dacă emisiile continuă să crească, se așteaptă ca rata actuală de topire a calotei glaciare din Groenlanda să se dubleze până la sfârșitul secolului. În mod alarmant, dacă toată gheața din Groenlanda s-ar topi, nivelul global al mării ar crește cu 6 metri.

2. Impactul asupra climei

Dezghețarea ghețarilor de la poli încetinește curenții oceanici, un fenomen legat de modificarea climei globale și de o succesiune de fenomene meteorologice din ce în ce mai extreme pe tot globul.

În prezent, zona arctică se încălzește de două ori mai repede decât oriunde pe Pământ, iar gheața de mare din această zonă scade cu peste 10% la fiecare 10 ani. Pe măsură ce această gheață se topește, încep să apară pete mai întunecate ...

Citește mai departe despre cele 9 efecte grave ale topirii ghețarilor pe DCMedical 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel