Dăianu: România are nevoie vitală de NATO, de Uniunea Europeană şi de parteneriatul cu SUA

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Daniel Dăianu
Daniel Dăianu
România are nevoie vitală de NATO, de Uniunea Europeană şi de parteneriatul cu SUA, a declarat, joi, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"Eu nu cred într- nouă ordine mondială. Ea poate fi judecată într-un registru simplist într-un fel. Care sunt regulile? Acesta este marea întrebare. Care sunt regulile? Aşa cum am avut şi reguli ale Războiului rece. Sunt reguli şi trebuie să ai reguli pentru că cel puţin este nevoie de furnizarea de bunuri publice în spaţiul global. Lupta contra pandemiei nu se face numai în Europa sau în Statele Unite. Trebuie să o faci la scară globală. Schimbările climatice reclamă cooperare, colaborare. Deci care este dozajul între confruntare şi colaborare? Referitor la România, câteva enunţuri. Oricât am crede că poţi să ai creativitate în diplomaţie şi politică externă, trebuie să ai opţiuni. Poţi să ai o diplomaţie către toate azimuturile, în sensul văzând şi făcând. Deci România are nevoie vitală de NATO şi de Uniunea Europeană. Vedeţi că şi în dezbaterea noastră de acum nu există Uniunea Europeană.(...) O avea Uniunea Europeană slăbiciuni structurale, dar noi suntem aici. Nu putem să ignorăm. Avem nevoie vitală de Uniunea Europeană şi de NATO şi de parteneriatul cu SUA", a spus Daniel Dăianu, la conferinţa "A 3-a ordine mondială", organizată de Oxygen events împreună cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Certificatele verzi. Uniunea Europeană vine cu o nouă PROPUNERE

El a declarat că a fost la dezbateri cu figuri ilustre europene, cu ani buni în diplomaţie şi în Parlamentul European, care au spus clar: "vă puteţi chiar bizui pe Statele Unite dacă se întâmplă ceva foarte rău?"

"Vedeţi, dacă europenii spun aşa ceva, pun asemenea întrebări, aşa ceva mi se pare foarte grav şi o spun public. Deşi totuşi în pofida unor asemenea întrebări care sunt periculoase chiar prin enunţarea lor noi aici trebuie să avem statornicie şi să contribuim la repararea unde este nevoie a relaţiei transatlantice şi la consolidarea Uniunii Europene", a afirmat Daniel Dăianu.

Acesta a precizat că România are o aşezare geografică foarte complicată.

"Nu e avantajoasă cum ar spune unii, fiindcă arată valenţele strategice ale României. Nu, eu zic că ar fi fost de preferat o altă aşezare geografică, care să ne protejeze mai bine. Avem o poziţie periferică în Uniunea Europeană, din varii motive. Avem robusteţe limitată, revelată şi pandemie în mai multe privinţe. Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri de bază cetăţenilor României şi de asemenea nici să nu ne putem înzestra din punct de vedere strategic şi militar. Chiar şi atunci când partenerii ne oferă sprijin, ai nevoie şi de resurse interne adecvate. Sistem educaţional public şi sistem de asistenţă medicală în subfinanţare cronică. Toate acestea arată o fragilitate, o vulnerabilitate a economiei şi a societăţii", a spus Daniel Dăianu.

De asemenea, el a menţionat că România are politici industriale foarte slabe, o risipă a banului public şi o demografie care ne defavorizează, nu suntem în zona Euro şi în Spaţiul Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel