CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
"Toate țările trăiesc pe datorie, important este cât te împrumuți și ce faci dacă împrumuturile sunt masive și ai deficite bugetari mari și trebuie să și refinanțezi datoria publică. Ce faci să corectezi deficitele și să stabilizezi datoria publică.
Trebuie să faci investiții, investițiile nu se fac doar cu resurse europene. Aici trebuie să fii chibzuit ca stat, nu trebuie să te întinzi mai mult decât poți".
Totodată, președintele Consiliului Fiscal susține că în România nu mai există cota unică, ci mai degrabă impozit regresiv.
Dăianu spune că sistemul fiscal exprimă puterea unor grupuri care fac mulți bani și plătesc impozite foarte mici. El atrage atenția că bugetul nu este sac fără fund, iar facilitățile fiscale ar trebui să fie oferite doar pe perioade limitate.
Noi nu mai avem cotă unică în România, dezbaterea cotă unică versus cotă progresivă este foarte înșelătoare și s-a intrat într-un fel de schizofrenie pentru că nu exprimă realitatea această dezbatere. Noi nu mai avem cotă unică, noi am ajuns la un sistem de impozitare regresiv. Am ajuns în situația în care sunt persoane care câștigă foarte mult, diverse surse de venituri, dar plătesc mult mai puțin proporțional vorbind comparativ cu alte persoane.
Este un sistem extraordinar de anapoda și care exprimă puterea unor grupuri statornicite, sistemul fiscal a devenit un șvaițer. El nu este transparent, nu promovează echitatea. Nu în sens socialist, ci cât plătim fiecare în raport cu veniturile pe care le are", a declarat Dăianu
Președintele Consiliului Fiscal a fost întrebat dacă România este un paradis fiscal
"Poți să spui că pentru unii regimul fiscal din România permite și adesea prin operațiuni legale, nu ilegale, permite câștigurilor foarte mari să fie însoțite de impozite foarte mici ceea ce este incorect.
Până la a discuta despre cotă unică sau impozit progresiv, trebuie să facem astfel încât să dispară acest sistem regresiv. Eu vă spun acest lucru fiind unul care susține politica industrială și sunt de acord că în anumite momente este necesar să acordăm anumite înlesniri fiscale. La IT-ști s-au oferit pe bună dreptate și a existat un motiv, dar nu se mai poate discuta acum de așa ceva", a expicat Dăianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...