De ce a atacat Rusia centrala nucleară din Zaporojie. Hazard sau plan diabolic?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Centrala nucleara de la Zaporojie
Centrala nucleara de la Zaporojie
Bombardarea de către Rusia a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa, arată că războiul din Ucraina devine rapid mai complex și mai nesigur.

Cum s-ar putea aplica teoria jocurilor conflictului nuclear

Se începe cu logica de bază a descurajării și a distrugerii reciproce asigurate. Președintele rus Vladimir Putin știe că, dacă folosește arme nucleare împotriva unui membru NATO sau UE, a Ucrainei sau chiar a unei țări terțe, va invita un risc real de represalii comparabile. Gradul de represalii este incert, poate în funcție de țintă. Dar el nu dorește să suporte acest risc.

Cu toate acestea, Putin ar dori să găsească o modalitate de a amenința nuclear fără a profera verbal și pe față astfel de amenințări.

În acest moment intră în joc centralele nucleare. Atunci când forțele rusești atacă centrala, există o anumită șansă ca ceva să meargă prost, cum ar fi o scurgere radioactivă. Dar, cel mai probabil, centrala va rezista, iar majoritatea proceselor periculoase pot fi oprite și cele mai grave rezultate pot fi evitate. 

De ce a ales Putin această cale? Ei bine, el arată că utilizarea unor desfășurări nucleare mai ample nu este exclusă. De asemenea, el arată că este dispus să își asume un risc uriaș.

Mai presus de toate, nu trebuie să se teamă prea mult de represalii. Puterile occidentale nu pot ști dacă aceste atacuri nucleare sunt o strategie deliberată sau pur și simplu un accident de tactică pe teren, așa că - fie și numai din acest motiv - nu vor răspunde cu o escaladare majoră. Dacă forțele rusești ar înainta spre Estonia, ar putea provoca un răspuns foarte serios din partea NATO. Dar nu în această situație, mai spun analiștii Bloomberg.

Plan sau hazard?

Este posibil ca atacul asupra centralei nucleare să fi început din greșeală sau să fi fost ordonat de comandanți de nivel inferior. Putin a permis apoi pur și simplu să se continue, poate din dorința lui de a genera haos. Cel puțin, el nu a considerat că este o prioritate să oprească atacul.

Teoria jocurilor nu trebuie să fie întotdeauna despre planuri și intenții explicite. De asemenea, poate ajuta la explicarea motivelor pentru care mecanismele "mâinii invizibile" îi conduc pe oameni într-un anumit punct al arborelui strategic, ca și cum ar avea acele strategii ca intenții conștiente.

Citește și: Oficial rus, declarație SCANDALOASĂ. Moscova îl ACUZĂ pe Zelenski

Atacul asupra centralei nucleare pune în lumină și alte părți ale teoriei jocurilor. Ucraina și poporul său suportă pierderi foarte mari și speră ca NATO să intervină în favoarea lor. Dacă conflictul pare mai riscant pentru întreaga Europă, și nu doar pentru Ucraina, șansele unei astfel de intervenții se îmbunătățesc.

În acest sens, atacul asupra centralei nucleare nu trebuie să fie în întregime un lucru rău pentru perspectivele ucrainene în război. Conducerea ucraineană este, pe bună dreptate, îngrozită de acest atac, din cauza riscurilor pentru cetățenii ucraineni. Dar atacul ar putea, de asemenea, să mobilizeze opinia publică europeană în favoarea unei intervenții militare pentru Ucraina. Dacă războiul crește foarte mult șansele de răspândire a radiațiilor nucleare periculoase, atunci crește foarte mult și probabilitatea ca Germania, Franța, Turcia și alte națiuni să intervină.

Europenii, mai îngrijorați decât americanii

Însă poziția Rusiei în acest caz poate fi mai solidă decât pare la prima vedere. Cetățenilor europeni le pasă mai mult de radiațiile din Ucraina decât cetățenilor americani, din motive de simplă proximitate. Este posibil ca Putin să-și dea seama că îi poate expune pe europeni la un risc mai mare, atâta timp cât nu provoacă o intervenție a armatei americane, care ar fi probabil decisivă. Este o strategie riscantă cu care s-ar putea să scape.

Dacă ești guvernul ucrainean, stimulentul tău este să faci ca atacul asupra centralei nucleare să sune cât mai riscant și mai precar posibil. Într-adevăr, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut exact acest lucru.

Atacul rusesc sugerează, de asemenea, că Rusia a încetat să mai încerce să câștige războiul global al propagandei. Ar putea acest lucru să anunțe alte atrocități rusești?

Teoria jocurilor, mai spun analiștii, nu poate prezice exact ce va urma. Dar este utilă pentru a identifica modelele generale și de ce o parte ar putea alege sau continua o anumită strategie. Iar în momentul de față, aproape toți indicatorii acestui conflict, fie că provin din știri, fie din teoria jocurilor, arată deosebit de negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel