De ce acești oameni sunt mai rezistenți la COVID-19

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cei care au acestă sensibilitate sunt mai puțin predispuși la a face forme severe de COVID-19
Cei care au acestă sensibilitate sunt mai puțin predispuși la a face forme severe de COVID-19
Persoanele care nu suportă anumite gusturi par să fie mai protejate la COVID-19, spune un recent studiu publicat în JAMA Network Open , marți 25 mai.

Este vorba despre cei care sunt foarte sensibili la gustul amar. Aceștia nu numai că sunt mai puțin susceptibili se îmbolnăvi de COVID-19 decât persoanele care nu sunt atât de sensibile la aromele înțepătoare, dar sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a ajunge să fie spitalizate.

Mai mult, aceste persoane au avut simptome de COVID-19 timp de doar aproximativ cinci zile, comparativ cu o medie de 23 de zile.

Exact cum sau chiar dacă gustul afectează riscul COVID-19 nu este pe deplin înțeles, dar cercetătorii au o teorie.

Cercetătorii nu știu precis de ce se întâmplă acest lucru și care este legătura dintre sensibilitatea la gusturi și gravitate bolii dar au o teorie.

Receptorii gustului amar - inclusiv unul numit T2R38 - se găsesc în papilele gustative ale limbii fiecăruia dintre noi.

„Când T2R38 este stimulat, acesta răspunde producând oxid nitric pentru a ajuta la uciderea sau prevenirea replicării ulterioare a virusurilor în mucoasa respiratorie”, a declarat cercetătorul Dr. Henry Barham, specialist ORL-ist. Aceste mucus de pe membrane acoperă sistemul respirator și oferă un punct de intrare pentru viruși, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19.

PARACETAMOL. A fost descoperit un efect absolut NEAȘTEPTAT

Acest studiu a inclus aproape 2.000 de persoane (cu vârsta medie de 46 de ani) a căror capacitate de gust a fost testată folosind benzi de hârtie. Toate aceste persoane au fost testate înainte de a avea COVID-19, deoarece boala le-ar fi putut compromite simțul gustului și mirosului.

Participanții au fost încadrați trei grupuri: non-gust, super-gust și cei cu gust mediu.

Cei cu non-gust sunt oameni care nu pot detecta deloc anumite arome amare. Cei cu super-gust, pe de altă parte, sunt extrem de sensibili la amărăciune și o pot detecta la niveluri extrem de mici. Cei cu gust mediu se află undeva între cele două extreme.

În timpul studiului, 266 de participanți au testat pozitiv pentru COVID-19. Ce cu non-gust au fost mult mai predispuși la infectare decât cei cu super-gust și au avut și mai multe șanse de a avea COVID-19 sever.

Cei cu gust mediu au prezentat simptome ușoare până la moderate ale COVID-19, care deseori nu necesită spitalizare. 
Descoperirile au fost publicate online pe 25 mai în JAMA Network Open.

Dr. Alan Hirsch, director neurologic al Fundației de Cercetare și Tratare pentru Miros și Gust din Chicago, și-a petrecut cariera studiind efectele mirosului și gustului pierdute din cauza bolilor. El a analizat rezultatele studiului.

"Dacă nu puteți simți gustul amar, ar trebui să fiți mult mai atenți și să purtați măști pe o durată mai lungă pentru a vă proteja de COVID-19", a spus Hirsch. Din păcate, a adăugat el, majoritatea oamenilor nu știu ce tip de gust au.

Însă Ala Hirsch are o soluție ușoară: „Dacă țelina are un gust amar pentru tine atunci este ai super-gust iar dacă nu simți amăreala, ai face bine să ai grijă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel