De ce acești oameni sunt mai rezistenți la COVID-19

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cei care au acestă sensibilitate sunt mai puțin predispuși la a face forme severe de COVID-19
Cei care au acestă sensibilitate sunt mai puțin predispuși la a face forme severe de COVID-19
Persoanele care nu suportă anumite gusturi par să fie mai protejate la COVID-19, spune un recent studiu publicat în JAMA Network Open , marți 25 mai.

Este vorba despre cei care sunt foarte sensibili la gustul amar. Aceștia nu numai că sunt mai puțin susceptibili se îmbolnăvi de COVID-19 decât persoanele care nu sunt atât de sensibile la aromele înțepătoare, dar sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a ajunge să fie spitalizate.

Mai mult, aceste persoane au avut simptome de COVID-19 timp de doar aproximativ cinci zile, comparativ cu o medie de 23 de zile.

Exact cum sau chiar dacă gustul afectează riscul COVID-19 nu este pe deplin înțeles, dar cercetătorii au o teorie.

Cercetătorii nu știu precis de ce se întâmplă acest lucru și care este legătura dintre sensibilitatea la gusturi și gravitate bolii dar au o teorie.

Receptorii gustului amar - inclusiv unul numit T2R38 - se găsesc în papilele gustative ale limbii fiecăruia dintre noi.

„Când T2R38 este stimulat, acesta răspunde producând oxid nitric pentru a ajuta la uciderea sau prevenirea replicării ulterioare a virusurilor în mucoasa respiratorie”, a declarat cercetătorul Dr. Henry Barham, specialist ORL-ist. Aceste mucus de pe membrane acoperă sistemul respirator și oferă un punct de intrare pentru viruși, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19.

PARACETAMOL. A fost descoperit un efect absolut NEAȘTEPTAT

Acest studiu a inclus aproape 2.000 de persoane (cu vârsta medie de 46 de ani) a căror capacitate de gust a fost testată folosind benzi de hârtie. Toate aceste persoane au fost testate înainte de a avea COVID-19, deoarece boala le-ar fi putut compromite simțul gustului și mirosului.

Participanții au fost încadrați trei grupuri: non-gust, super-gust și cei cu gust mediu.

Cei cu non-gust sunt oameni care nu pot detecta deloc anumite arome amare. Cei cu super-gust, pe de altă parte, sunt extrem de sensibili la amărăciune și o pot detecta la niveluri extrem de mici. Cei cu gust mediu se află undeva între cele două extreme.

În timpul studiului, 266 de participanți au testat pozitiv pentru COVID-19. Ce cu non-gust au fost mult mai predispuși la infectare decât cei cu super-gust și au avut și mai multe șanse de a avea COVID-19 sever.

Cei cu gust mediu au prezentat simptome ușoare până la moderate ale COVID-19, care deseori nu necesită spitalizare. 
Descoperirile au fost publicate online pe 25 mai în JAMA Network Open.

Dr. Alan Hirsch, director neurologic al Fundației de Cercetare și Tratare pentru Miros și Gust din Chicago, și-a petrecut cariera studiind efectele mirosului și gustului pierdute din cauza bolilor. El a analizat rezultatele studiului.

"Dacă nu puteți simți gustul amar, ar trebui să fiți mult mai atenți și să purtați măști pe o durată mai lungă pentru a vă proteja de COVID-19", a spus Hirsch. Din păcate, a adăugat el, majoritatea oamenilor nu știu ce tip de gust au.

Însă Ala Hirsch are o soluție ușoară: „Dacă țelina are un gust amar pentru tine atunci este ai super-gust iar dacă nu simți amăreala, ai face bine să ai grijă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Retailerii vor plăti amenzi mult mai mari pentru produsele neconforme / Foto: Freepik
Manager de firmă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Philip Jefferson, vicepreședintele Federal Reserve

Reacția Fed la temerile legate de repetarea bulei dot-com

Piața bursieră globală trăiește un val puternic de...

Muniție / Foto: Freepik
Mediu / Foto: Freepik
Muncitor / Freepik
Shein și Temu / Foto:Trong Khiem Nguyen / Flickr
Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Oameni traversează o stradă din Tokyo / Foto: Yoshimitsu Kurooka / Flickr
Țigară electronică / Foto: Freepik

Fabrică ilegală de țigări electronice, depistată de ANAF

ANAF a descoperit în Prahova o fabrică clandestină de...

Vladimir Putin și Donald Trump în timpul întâlnirii din Alaska
Rușii bombardează civilii
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Documente pe masa unui om de afaceri / Foto: Freepik
Casa pentur care familia Iohannis a încasat chirie timp de peste 20 de ani
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos
Horațiu Potra / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Horațiu Potra a fost adus înapoi în România

Mercenarul Horaţiu Potra, considerat unul dintre...

Drum în lucru / Foto: Freepik
Pompe de căldură / Foto: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Cum împarte Guvernul cele 21,41 de miliarde de euro din PNRR

Guvernul a aprobat modificarea integrală a anexei...

Donald Trump

Desecretizarea dosarului Epstein: Nu totul e ceea ce pare!

Controversatul dosar Epstein revine în prim-plan. După...

Bagaj în aeroport pe o bandă rulantă / Foto: Freepik
ABS Group / Foto: UBS Group

UBS ridică prognoza pentru aur în 2026 la 4.500 dolari uncia

Banca elvețiană de investiții UBS Group a revizuit în...

Jensen Huang, fondator, președinte și CEO Nvidia
Curs valutar. Sursa: Freepik.com
Bani. Freepik.com

Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale în 2025

2025 a fost un an în care angajatorii au tratat cu...

Ședința de Guvern / Foto: gov.ro
Impozite și taxe / Foto: Freepik

pixel