În ceea ce privește prima întrebare - cum a fost posibil - publicația americană Foregn Policy scria, printre altele, că eșecul americanilor de a transforma Afganistanul într-un stat cât de cât democratic este, parțial, urmare a faptului că SUA au ignorat un aspect esențial al culturii poporului afgan: relațiile de rudenie. ”Aceste relații nu au dispărut în neant, nu s-au evaporat în ultimii ani. Ele reprezintă un tip eficient de organizație politică”, explică profesorul Jeremi Suri.
În ceea ce privește efectele evenimentelor din Afganistan, publicația britanică The Times consideră că ele au provocat o nouă spirală a Marelui Joc angajat de puterile lumii pentru influență în regiune. Pe fondul ”vacuumului de putere” creat în Afganistan după plecarea SUA, principalii adversari ai SUA - China și Rusia - au început deja să o serie de măsuri care, în opinia lor, le-ar putea ajuta să formeze o nouă lume, post-americană.
În același timp, nu au stat cu brațele încrucișate nici unele dintre țările vecine Afganistanului, vezi Tadjikistan și Uzbekistan, ”îngrozite”, după cum s-au declarat ele, la gândul că sub talibani, această țară se va transforma într-un fel de parc tematic pentru rebeli și un avanpost pentru grupările islamiste radicale care vor începe să-și răspândească influența asupra tuturor din zonă.
Având în vedere că Tadjikistan și Uzbekistan fac parte, alături de Rusia, din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, Moscova nu putea reacționa decât într-un singur mod: s-a propus în calitate de scut pentru vecinii săi din sud și a desfășurat o serie de exerciții militare comune. Promptitudinea cu care a acționat a sporit Kremlinului influența politică în regiune, situația de care Moscova se va folosi din plin pentru a-și întări bazele militare de pe teritoriile respectivelor state, foste republici sovietice.
Citește și Cine sunt cei șapte talibani care vor conduce Afganistanul
Este de la sine înțeles, continuă The Times, că, în aceste condiții, Rusia va face tot posibilul pentru a pune bețe în roate tuturor demersurilor SUA de a ajuta, într-un fel sau altul, la normalizarea situației din Afganistan, de unde a plecat. Aici intervine însă un mare dar, pentru că, pentru influența asuppa regiunii, Moscova va trebui să se confrunte cu Beijingul, care încearcă, la rândul lui, să profite din plin de contextul dat.
”Inițiativa Beijingului ”Un cordon, un drum” îi asigură o poziție privilegiată în relațiile cu Pakistanul, iar dacă China este dispusă să riște, va avea șansa să dobândească și mai multe dividente în această parte a lumii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...