De ce au câștigat talibanii în Afganistan? Cum va fi și ce va fi

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii au dezvăluit ce vor din Germania: V-ați aliat cu americanii, dar v-am iertat
Talibanii au dezvăluit ce vor din Germania: V-ați aliat cu americanii, dar v-am iertat
Retragerea americanilor din Afganistan, dar mai ales rapiditatea cu care talibanii au preluat controlul asupra Kabulului și a țării întregi a provocat o undă globală de șoc. Imaginile din Afganistan au amplificat această stare de spirit, dublată de multe întrebări: cum a fost posibil, ce se va întâmpla, va izbucni vreun război, vreun mare conflict, se va ajunge la o criză, indiferent de ce natură? Deocamdată nimic din toate acestea. Dar ceva tot au reușit să declanșeze evenimentele din Afganistan. 

În ceea ce privește prima întrebare - cum a fost posibil - publicația americană Foregn Policy scria, printre altele, că eșecul americanilor de a transforma Afganistanul într-un stat cât de cât democratic este, parțial, urmare a faptului că SUA au ignorat un aspect esențial al culturii poporului afgan: relațiile de rudenie. ”Aceste relații nu au dispărut în neant, nu s-au evaporat în ultimii ani. Ele reprezintă un tip eficient de organizație politică”, explică profesorul Jeremi Suri. 

În ceea ce privește efectele evenimentelor din Afganistan, publicația britanică The Times consideră că ele au provocat o nouă spirală a Marelui Joc angajat de puterile lumii pentru influență în regiune. Pe fondul ”vacuumului de putere” creat în Afganistan după plecarea SUA, principalii adversari ai SUA - China și Rusia - au început deja să o serie de măsuri care, în opinia lor, le-ar putea ajuta să formeze o nouă lume, post-americană. 

În același timp, nu au stat cu brațele încrucișate nici unele dintre țările vecine Afganistanului, vezi Tadjikistan și Uzbekistan, ”îngrozite”, după cum s-au declarat ele, la gândul că sub talibani, această țară se va transforma într-un fel de parc tematic pentru rebeli și un avanpost pentru grupările islamiste radicale care vor începe să-și răspândească influența asupra tuturor din zonă. 

Având în vedere că Tadjikistan și Uzbekistan fac parte, alături de Rusia, din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, Moscova nu putea reacționa decât într-un singur mod: s-a propus în calitate de scut pentru vecinii săi din sud și a desfășurat o serie de exerciții militare comune. Promptitudinea cu care a acționat a sporit Kremlinului influența politică în regiune, situația de care Moscova se va folosi din plin pentru a-și întări bazele militare de pe teritoriile respectivelor state, foste republici sovietice. 

Citește și Cine sunt cei șapte talibani care vor conduce Afganistanul

Este de la sine înțeles, continuă The Times, că, în aceste condiții, Rusia va face tot posibilul pentru a pune bețe în roate tuturor demersurilor SUA de a ajuta, într-un fel sau altul, la normalizarea situației din Afganistan, de unde a plecat. Aici intervine însă un mare dar, pentru că, pentru influența asuppa regiunii, Moscova va trebui să se confrunte cu Beijingul, care încearcă, la rândul lui, să profite din plin de contextul dat. 

”Inițiativa Beijingului ”Un cordon, un drum” îi asigură o poziție privilegiată în relațiile cu Pakistanul, iar dacă China este dispusă să riște, va avea șansa să dobândească și mai multe dividente în această parte a lumii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel