De ce insistă primarii şi preşedinţii de CJ pentru pensii "speciale". Bogdan Hossu, Cartel Alfa, a venit cu o explicaţie

Autor: Florin Răvdan
Data publicării:
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a venit cu o explicaţie cu privire la motivul pentru care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene din România insistă să facă parte din categoria "pensionarilor speciali". Totul se traduce, spune Hossu, prin multiplele modificări aduse legii pensiilor din România. 

"În legea actuală, ca şi în legea trecută, este prevăzut în mod express că persoanelor care contribuie la pilonul 2 li se reduce calculul de la pilonul 1 proporţional cu transferul valorii la total sumă care a fost strânsă. Astăzi, numai lucrătorii plătesc CAS, 25%, din care se scoate 4,75 puncte. Deci din pilonul 1 de pensie, rămân numai 20,25 puncte, restul se transferă către pilonul II. Trecând peste faptul că indiferent dacă angajatorul a vărsat sau nu banii, sistemul public de pensii trebuie să transfere banii respectivi în conturile personale, ceea ce nu face decât să mărească gaura din pilonul 1 de pensii, în acelaşi timp mai avem, datorită populismului decidenţilor politici, din diferite parlamente, o altă problemă substanţială. Faptul că, dacă în 2001 contribuţia pentru asigurări sociale era de 35%, lucrător+angajator, azi avem numai 25%, care e plătită doar de angajat. Efectul este că, scăzând cu mai mult de o treime resursele financiare, ne întrebăm de ce pilonul 1 de pensii nu funcţionează ca atare. Al doilea lucru este că atunci când s-a introdus pilonul 2 de pensii, s-a crezut că sunt suficiente 6 puncte procentuale din cele 35%, dar azi se transferă 4,75 puncte, dar din cei 25%. Ceea ce înseamnă că mai subminăm o dată veniturile la pilonul 1 de pensii. 

Nu în ultimul rând, am avut de-a lungul vremii scoaterea din sistemul public de pensii a unor categorii profesionale, precum avocaţi, notari, primari, preşedinţi de consilii judeţene, parlamentari, drept pentru care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, spre exemplu, nu au contribuit 14 ani la CAS. Este evident că pensia lor va fi cu o valoare foarte mică şi pot să înţeleg de ce insistă să facă o lege specială de pensii pentru această categorie. De fapt, a fost o decizie politică. Ca să compenseze veniturile nete, nu au mai plătit CAS. Acelaşi lucru se întâmplă şi la salariul minim garantat în construcţii, unde nu plătesc pilonul 2 de pensii. Şi ei sunt afectaţi când vor ieşi la pensii, pentru că punctajul lor va fi mai mic decât cred ei că trebuie să fie", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, la conferinţa Sisteme de Pensii în Schimbare: Răspunsuri la Crizele Demografice și Economice, organizată de Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi "Costel Gâlcă Drept Social". 

"Îmbătrânirea populaţiei, o realitate cu impact direct"

Alexandra Dobre, preşedintele Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă, unul dintre organizatorii conferinţei, a atras atenţia asupra faptului că îmbătrânirea populaţiei este deja o realitate cu impact direct în economie. 

"Astăzi, ne aflăm într-un moment-cheie al unei dezbateri esențiale pentru viitorul României: reforma sistemului de pensii într-un context de criză demografică profundă. Îmbătrânirea populației nu mai este o prognoză îndepărtată, ci o realitate cu impact direct asupra sustenabilității economice, a echilibrului dintre generații și a calității vieții seniorilor.

În fața acestui context, avem două opțiuni: fie să privim îmbătrânirea ca pe o povară, fie să o transformăm într-o oportunitate. Alegerea este a noastră, iar soluția stă în promovarea îmbătrânirii active – un concept care nu doar că prelungește viața profesională și implicarea socială a seniorilor, dar contribuie și la menținerea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil.

Reforma pensiilor nu poate fi separată de realitățile demografice. Într-o Românie în care raportul dintre populația activă și pensionari se modifică accelerat, avem nevoie de politici care să încurajeze munca la vârste înaintate, digitalizarea accesului la servicii pentru seniori și integrarea acestora în economie prin forme flexibile de muncă.

Discuția de astăzi despre pensiile speciale, despre echitate și sustenabilitate, trebuie să fie plasată în acest context mai larg. Nu ne dorim soluții pe termen scurt, ci reforme care să răspundă provocărilor viitorului, asigurând dreptate între generații și stabilitate economică.

Este momentul să privim îmbătrânirea nu doar ca o statistică, ci ca o resursă strategică. Seniorii noștri au acumulat experiență, cunoștințe și competențe valoroase, iar sistemul de pensii trebuie să fie conceput în așa fel încât să sprijine această tranziție către o societate a longevității active", a declarat aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
CNE Cernavoda
S&P Global
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Șantierul Naval Damen Mangalia
Tancuri

Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

O deschidere condiționată pentru finanțare comună.

Conducte de gaze / Foto: Freepik
China / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Bani
Drepturile angajaților / FOTO: Freepik

Clauzele abuzive din contractele de muncă

O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...

Concedieri

Multinațională, concediază 10.000 de angajați

Compania va suporta toate costurile de restructurare.

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik

Programul Rabla pentru Tractoare. Lista dealerilor validați

Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...


pixel