Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Ce este ANTREC?
ANTREC Româniă, reprezintă o reţea de structuri turistice și oameni, avâand membri (pensiuni rurale, pensiuni agroturistice, meșteri populari, ansambluri folclorice, restaurante cu specific românesc și alte structuri de primire turistică) din toate colţurile ţării.
Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din România – ANTREC este promotor al conceptului de turism rural,ecologic si cultural în România - care datorita doamnelor Maria Stoian și Mioara Vișan Stoian - s-a dezvoltat de la zero, pornind din zona Bran-Moieciu. A urmat o evoluţie înfloritoare și-n alte zone prielnice turismului rural cum ar fi: Albac, în Munții Apuseni, în Bucovina, pe lângă Vatra Dornei, la Praid, în Harghita, lângă salină, Covasna – Băile Balvanyos, Argeș - la Rucăr, zona Deltei Dunării. Cu fiecare an, numărul pensiunilor aflate în zone favorabile turismului rural a crescut şi totodată, pensiunile existente şi-au sporit numărul camerelor, au adus facilităţi noi, oferind servicii din ce in ce mai apreciate calitativ – veritabile pachete și programe de experienţe de vacanţă. In tot acest timp ANTREC a promovat satul romanesc ca destinatie turistica, desi la inceput orasenii nu erau asa familiarizati cu acest tip de turism.
De ce turismul rural și nu Mamaia, spre exemplu? Care este secretul turismului rural?
România are o ofertă bogată pe plan turistic, răspunzând astfel tuturor categoriilor de turiști. Turismul rural spre deosebire de turismul estival și ofertele de litoral, are o acoperire constantă pe tot parcursul anului. Ori chiar această varietate a anotimpurilor este un atuu, peisajul schimbându-se, tradiţiile si obiceiurile specifice fiecărui perioade a anului fiind tentante și mereu în dinamică. De-a lungului timpului Pensiunile ANTREC, specifice turismului rural și agoturismului, au devenit un etalon pentru turismul românesc, vizitatorii știind că vor descoperi autenticitatea și ospitalitatea atât de mult căutate și apreciate dar și că vor cunoaște comunităţi și se vor bucura de peisaje și colţuri de natură extrem de pitorești.
Din punct de vedere financiar, vacanța la țară este mai scumpă decât cea pe litoral sau pe Valea Prahovei?
Tarifele depind de gradul de confort, de raportul cerere-oferta, in zone foarte cunoscute fiind mai mari. E greu de facut o comparatie de aceea si simbolul de clasificare la pensiuni fiind diferit de cel de la hotel - margarete respectiv stele.
Mulți români au rude la țară. Ce le spuneți lor pentru a-i atrage ca potențiali cienți?
Turiștii, oaspeții noștri trebuie să înţeleagă că o destinaţie este ceva complex, o combinaţie de ingrediente precum: comunitatea locală, cadrul natural, meşteşugurile şi tradiţiile, gastronomia, portul zonal. Ele diferă dintr-un loc în altul. Toate acestea cuprinse într-un sejur îl vor face pe turist să aprecieze mai mult autenticitatea, să relaţioneze cu oamenii altor locuri, să facă schimb de experientă, sa aprecieze liniştea naturii şi cât de important este conceptual de turism responsabil, durabil.
Dacă vreau să merg la cules de vie, la cules de fructe sau să văd cum se pregătește țuica, am unde să mă duc? Cu excepția olăritului, ce altceva ar mai putea invăța turiștii? Să facă bucate specifice, să cioplească în lemn, să facă unt, spre exemplu?
Pentru a oferi sejururi cât mai tentante cei din turism au pus şi mai mult accent pe serviciile de agrement, pe personalizare în programe tematice – “Drumul Sării” (Salinele Praid, Cacica, Turda, Slănic Prahova, Ocnele Mari) , “Drumul Vinului-Cramelor” – Buzău, Vrancea, Prahova, “Acasă la meşteri” - Maramureş: prelucarea lemnului – cioplit obiecte decorative, sculptură de lemn în sticle de horincă, vizite la vâltori și degustări în horincării; Bucovina: încondeierea oălelor, pictură pe sticlă; Vâlcea: ceramica, Rucăr-Bran-Moieciu-Fundată, degustări de brânzeturi și preparate de stână, ateliere de ţesut la război și port popular, Corbi-Arges - pensiunea Livada Bunicului - cules de fructe si prelucrarea acestora, etc.
Toate aceste experiente sunt descrise pe larg si promovate in paginile revistei Vacante la tara, revista de promovare a turismului cu aparitie lunara. Promovăm pensiunile care ofera turistilor posibilitati cat mai diferite şi animate de petrecere a timpului liber: organizare ateliere mestesugaresti, micro-ferma, organizare drumetii, programe de cules de plante medicinale, de cules via sau recolta din livezi și plantaţii de arbuști fructiferi, cursuri de echitatie, călărie în munţi, tururi tematice, programe cu ansambluri folclorice şi lecţii de dans, lectii de gatit alaturi de gazde și brunchuri, pescuit sportiv, cicloturism, degustări de vinuri, sucuri naturale și distillate tradiţionale, plimbări cu căruţa/sania trasă de cai, croaziere personalizate, de tip ecologic, fie că vorbim de zona Cazanelor sau Delta Dunării şi multe altele.
Care ar fi argumentul suprem în favoarea turismului rural?
In primul rand turistii apreciaza relationarea cu gazdele, dialogul orasean-localnic. Este apreciată diversitatea pensiunilor, dar și a programelor turistice, care derivă și din diversitatea regiunilor României, fiind astfel disponibile pentru fiecare categorie de turist, inclusiv pentru diverse bugete.
ANTREC România a venit atât în ajutorul proprietarilor de pensiuni şi a altor structuri de primire turistică cât şi a agenţiilor de turism cu recomandări de circuite şi sejururi tematice urmărind diversitatea ofertelor către acestă idee de “tematic”,
În turismului rural românesc a fost mereu apreciat conceptul integrat pe care l-am promovat, de combinare a aspectelor rural, ecologic și cultural. Suntem printre primii care am atras atenția asupra acestui aspect, privind protecția mediului în derularea activităților turistice, atât din partea operatorilor economici, cât și a turiștilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...