De teama cutremurelor, Londra renunță la gazul de șist
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O tehnologie controversată
O tehnologie controversată
Guvernul britanic a anunţat suspendarea fracturării hidraulice utilizate pentru extragerea gazului de şist din cauza riscului de producere a unor mişcări seismice.

Ministrul pentru companii şi energie, Andrea Leadsom, a explicat că a luat această decizie în urma unui raport al autorităţii de reglementare din acest sector, The Oil and Gas Authority (OGA), care a studiat activitatea seisimică recentă în apropierea unui sit unde este practicată fracturarea hidraulică, la Preston New Road, în Lancashire (nord-vestul Angliei).

Guvernul a explicat că nu-şi va da consimţământul pentru noi proiecte de fracturare hidraulică "decât dacă noi probe convingătoare sunt furnizate". Metoda fracturării hidraulice constă în crearea de fisuri subterane pentru a infiltra un amestec de apă, nisip şi produse chimice pentru a permite extragerea gazului sau a petrolului capturat în rocă.

Tehnica este controversată din cauza impactului său de mediu şi a provocat o puternică contestare din partea populaţiei din zonele în care este utilizată şi a militanţilor ecologişti. Regatul Unit a susţinut acest demers în speranţa de a-şi reduce dependenţa de gaz, importat în principal din Norvegia şi Qatar. Guvernul conservator spera în 2016 că 20 de puţuri de exploatare vor putea fi deschise până la jumătatea lui 2020.

Citește și China pregătește o revoluție pe piața mondială a gazelor

Ori până în prezent au fost forate doar trei puţuri, fără ca autorităţile să ştie ce cantităţi vor putea fi extrase la final, sublinia un raport recent al Biroului naţional de audit (NAO), potrivit căruia profesioniştii din sector explică întârzierile prin reglementarea prea strictă în Marea Britanie referitoare la mişcările seismice induse de fracturarea hidraulică.

Această reglementare prevede, între altele, suspendarea fracturării temporar, atunci când un cutremur mai mare de 0,5 pe scara Richter intervine din cauza operaţiunilor de extracţie.De altfel în urma unui cutremur din august societatea Cuadrilla a decis să suspende pe termen nedefinit forajul la Preston New Road, în apropiere de Blackpool, singurul proiect în curs în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel