Decizie de ultimă oră a OPEC+. Ce se întâmplă cu prețul petrolului

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Conflictul dintre Abu Dhabi și Riad s-a încheiat
Conflictul dintre Abu Dhabi și Riad s-a încheiat
OPEC și aliații săi au convenit să adauge treptat cantități mai mari de petrol pe piață după ce Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au soluționat disputa.

Cartelul va crește producția cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună, din august, până când toată producția sa oprită va fi reînviată. Acordul va oferi, de asemenea, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Irakului, Kuweitului și Rusiei linii de bază mai ridicate față de care se măsoară reducerea producției lor din mai 2022, potrivit unui comunicat al grupului.

”Armistițiul” va ușura aprovizionarea și va reduce riscul unei creșteri inflaționiste a prețului petrolului. De asemenea, pune capăt unui conflict diplomatic care a tulburat comerțul cu petrol, întrucât lupta dintre cei doi vechi aliați risca să genereze dizolvarea acordului mai larg dintre Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi care a sprijinit recuperarea prețurilor la țiței.

„OPEC + este aici pentru va rămâne”, a declarat reporterilor, după întâlnire, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman. „Construirea consensului este o artă” și grupul va continua să se întâlnească în fiecare lună pentru a monitoriza îndeaproape recuperarea pieței, a spus el.

Citește și: OPEC+, undă de speranță. Mâine se decide totul

Acordul cu mai multe fațete înseamnă mai multe lucruri pentru piața petrolului. Oferă consumatorilor o viziune mai clară despre cât de repede OPEC + va restabili cele 5,8 milioane de barili pe zi de producție.

Ajustările de bază nu vor modifica ritmul producției lunare de 400.000 de barili pe zi, când vor intra în vigoare anul viitor, a spus prințul Abdulaziz.

De asemenea, soluționează nemulțumirile de lungă durată care au testat unitatea OPEC + de la sfârșitul anului 2020. Emiratele Arabe Unite au blocat un acord la începutul acestei luni, argumentând că modul în care a fost calculată cota sa a fost nedrept, deoarece nu reflecta expansiunea costisitoare în industria țării.

”Ciondăneala” a fost neobișnuit de publică, iar tensiunile depășesc diplomația petrolieră pe fondul unei rivalități economice crescânde între Abu Dhabi și Riad. Miniștrii fiecărei țări au folosit interviuri în mass-media pentru a-și susține cauza, amintind de războiul prețului din Arabia Saudită din 2020 și, de asemenea, de amenințările din trecut din Emiratele Arabe Unite de a părăsi cartelul.

"Emiratele Arabe Unite sunt angajate față de acest grup și vor lucra întotdeauna cu acesta", a declarat ministrului Energiei Suhail Al-Mazrouei reporterilor după întâlnire. El a mulțumit Arabiei Saudite și Rusiei pentru menținerea OPEC + împreună și promovarea unui dialog constructiv care a permis un acord.

Linia de bază a EAU a crescut la 3,5 milioane de barili pe zi, sub 3,8 milioane pe care le cerea inițial, dar peste nivelul anterior de 3,2 milioane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com

pixel