Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Invitatul jurnalistului Victor Ciutacu, de la postul de televiziune RTV, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat o decizie fără precedent pe care România o va lua în domeniul economic.
Din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și pentru a evita o eventuală penurie de ulei de floarea-soarelui, România va sista exportul de semințe.
Politicianul a precizat, totodată, că în rezervele statului vor intra mai multe produse, pentru a se evita o criză economică de mare amploare, așa cum anticipează economiștii.
„Vom mări rezervele statului și la grâne, și la cartofi. Am avut o discuție cu premierul și eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorii cu produsele nevândute. Semințele le cumpără statul la prețul pieței și apoi le vinde fabricilor din România. Este zona în care Ucraina trimitea cele mai multe produse. România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor pentru sectorul de procesare. Am mers punctul pe agricultură.”, a explicat Marcel Ciolacu.
Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj Napoca, a vorbit recent despre ce înseamnă un ministru al agriculturii responsabil. Din păcate, a spus el, ”am pierdut și acest tren, cum am ratat și alte trenuri în ultimii ani de zile”.
Din păcate, și acest ministru, și toți miniștrii din ultimii 30 de ani nu au putut să priceapă acest lucru banal de simplu, că o țară ca România trebuie să-și asigure nevoile alimentare din producția proprie și din procesarea proprie”, a spus Avram Fițiu. Se pare, a continuat el, ”că nu avem această înțelegere și, din păcate ratăm și acest tren, cum am ratat și alte trenuri în ultimii ani de zile”.
Citește și Criză alimentară. Avram Fițiu: România trebuie să vândă, dar nu grâu, ci făină
Care sunt perspectivele României? Expertul a apreciat că, pe termen scurt, recolta din 2021 a fost una foarte bună, care a venit însă după un an secetos, care s-ar putea repeta și în 2022. ”Deci nu știu cum fi anul acesta. Și atunci în orice alt moment, anul acesta sau anii viitori, ne putem trezi cu un fenomen de secetă asemănător anului 2020, când, în Bărăgan, pământul a fost crăpat și, prin urmare, cultura de floarea-soarelui, de porumb și de grâu a fost aproape complet compromisă.
Un ministru responsabil ar trebui să gândească pe termen mediu și să poată prevedea o astfel de situație de secetă în unul din anii care vin. Și, în acest context, ar trebui să oprească orice export de grâu din România, să-l transforme în făină și, sub această formă, chiar dacă exportăm ceva, să exportăm la momentul potrivit, dar produs procesat”, a spus specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...