Declaraţia unică 2022 de la ANAF cuprinde câteva modificări faţă de anul trecut, iar noul formular a fost publicat deja în Monitorul Oficial.
Prima noutate este modificarea plafonului pentru depunerea declaraţiei unice, care a ajuns la 30.600 de lei, având în vedere că salariul minim brut este acum de 2.550 lei.
Acum, şi cei care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele lor, trebuie să depună declaraţia unică 2022.
De asemenea, şi cei care au venituri realizate în străinătate, care şi-au desfăşurat activitatea la angajatori, care nu au sediul permanent şi nu sunt rezidenţi fiscali în Romania.
Iar acum a fost adăugată o nouă categorie de venit din activităţi agricole pentru care venitul anual se determină pe bază de norme de venit.
Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Când trebuie depusă declaraţia
"Pot apărea situaţii în care, pe lângă obligaţia plăţii impozitului pe venit, poate apărea şi obligaţia plăţii contribuţiei la pensie sau a plăţii contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. De exemplu, dacă toate aceste venituri extra-salariale depăşesc 12 x salariul minim pe economie, atunci acea persoană fizică are obligaţia să mai plătească o contribuţie la sănătate, sumă ce reprezintă 10% din salariul minim x 12 luni", a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.
UEFA, la un pas să se facă de râs: INTENȚIONA să dea în judecată o PIZZERIE
Declaraţia unică 2022 trebuie depusă până pe 25 mai.
ANAF a pus la dispoziţie câteva ghiduri şi broşuri informative pentru veniturile obţinute din Cryptomonede, NFT-uri sau din reţelele de socializare.
"Pentru persoanele fizice, depunerea declaraţiei unice poate să se realizeze pe hârtie, până la sfârşitul lunii februarie, iar ulterior, după data de 1 martie 2022, pentru aceste persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente, PFA-uri, devine obligatoriu să se înroleze în SPV, iar comunicarea declaraţiei unice se poate face doar în format electronic.
Deci, după 1 martie, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente, dacă depun declaraţia unică pe hârtie, în sistemul clasic, nu o să mai fie luată în considerare", a mai explicat Adrian Benţa, potrivit Antena3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...