Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice datorează CASS în 2023 numai în cazul în care au obținut în 2022 venituri din dividende cel puţin egale cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. CASS-ul pentru dividendele din 2022 se plătește la 25 mai 2023.
De precizat că persoanele fizice care, în 2022, au depășit limita minimă de venituri din dividende (sau cumulat din dividende și din alte categorii de venituri amintite mai sus) trebuie să depună declarația unică (formularul 212) - fie online, fie în format tipărit. Documentul reflectă situația finală pe 2022 și CASS-ul aferent și situația estimată pe 2023 și CASS-ul aferent. Asta înseamnă că persoanele fizice trebuie să țină cont în 2023 de două seturi diferite de reguli privind CASS - unele pentru definitivarea situației pe 2022 și altele pentru estimarea situației pe 2023.
Conform modificărilor aduse de OG 16/2022, pentru dividendele din 2023, CASS-ul se plătește dacă sunt realizate venituri cel puţin egale cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Aceste sume se achită însă anul viitor.
Cine se ocupă de impozitul pe dividende
Ca regulă generală, o persoană juridică plătitoare de dividende are obligaţia de a calcula, reține, declara și plăti la bugetul de stat impozitul pe dividende reţinut. Cu alte cuvinte, din punct de vedere fiscal, obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe dividende revine persoanei juridice plătitoare de venit, odată cu plata dividendelor.
Impozitul pe dividende se declară în formularul 100 - „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, iar termenul legal de declarare și de plată la bugetul de stat a acestuia este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul. Prin excepţie, în cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor, impozitul pe dividende se plăteşte, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor sau 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.
După cum precizează Avocatnet, începând cu dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2023, conform prevederilor OG 16/2022, în ceea ce privește impozitarea dividendelor intervin următoarele modificări:
- cota de impozitare s-a majorat de la 5% la 8% pentru veniturile din dividende distribuite şi plătite după data de 1 ianuarie 2023 între persoane juridice române, către persoane fizice sau nerezidenților de la un rezident;
- prevederile referitoare la impozitare se aplică şi dividendelor distribuite sau plătite după data de 1 ianuarie 2023 de o persoană juridică fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative.
Un aspect fiscal important de reținut este acela că nu se face distincţie cu privire la tipul dividendelor distribuite şi plătite pe baza situaţiilor financiare anuale sau pe baza situaţiilor financiare interimare. Prin urmare, şi în cazul dividendelor interimare distribuite, care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se declară şi se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-a aprobat distribuirea de dividende, sau până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor interimare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...